Doosan heeft vorige week op de eigen huisshow Doosan International Machine Fair (DIMF) in Korea onder andere de nieuwe DMP 500/2SP getoond. Dit is een verticaal bewerkingscentrum met twee spindels. Doosan mikt hiermee op de markt voor hoge volume componenten.

 

Koreaanse machinebouwer toont veel nieuws op huisshow

Doosan heeft op de huisshow in Korea enkele duizenden bezoekers over de vloer gekregen, waaronder een groep Nederlandse verspaners. Die waren er samen met het team van Dormac CNC Solutions. Een van de nieuwe machines die ze daar hebben gezien, is een dubbelspindel versie van het compacte verticaal bewerkingscentrum DMP 500.

 

Verstelbare W-as

De Doosan DMP 500 / 2SP freest met twee spindels tegelijk, elk met 18,5 kW vermogen en een maximaal toerental van 12000 omwentelingen per minuut. De spindels zijn aan elkaar gekoppeld. Vergeleken met de versie met één spindel, verdubbelt volgens Doosan de productiviteit. Een bijzonderheid is dat de machine over een verstelbare W-as beschikt. Hierdoor blijft de lengte van de gereedschappen bij beide spindels exact gelijk, ongeacht de positie van het werkstuk. De spindels zijn gekoppeld aan twee gereedschapmagazijnen, met in totaliteit plaats voor 40 gereedschappen. Elke spindel heeft zijn eigen gereedschapwisselaar. Vergeleken met sommige Europese concurrenten is de machine stabiel genoeg om zwaardere werkstukken in een hoog tempo te frezen. De tafel (1200 bij 520 mm) kan tot 800 kilo belast worden en is voorzien van verschillende opspanmogelijkheden. De Y-as heeft een slag van 520 mm. Ondanks het grote bereik, is de machine compact: 2760 bij 2353 bij 3510 mm). Mede hierdoor zegt Doosan de machine goedkoper te kunnen bouwen dan vergelijkbare modellen in de markt.

 

De nieuwe generatie Doosan DNM 750.

 

Nieuwe PUMA en DNM modellen

De Koreaanse machinebouwer heeft verder nog een aantal nieuwe machines uit de Puma serie getoond. Daaronder de Puma AW560 / 660 II serie, horizontale draaicentra met een groot bereik. De machines kunnen werkstukken met een diameter tot 650mm draaien en een lengte van 710 mm. De doorsnede van 650 mm maakt onder andere het draaien van aluminium velgen mogelijk. Verder is er de nieuwe DNM 750 II getoond, de nieuwe generatie van het verticale bewerkingscentrum. Deze machine is nu voorzien van een direct drive motor die in lijn met de spindel staat, voor betere prestaties en hogere betrouwbaarheid. Door deze direct drive constructie is de thermische uitzetting van de spindel verminderd, waardoor de nauwkeurigheid van het bewerkingscentrum verbetert vergeleken met de eerste serie. In de L versie beschikt deze machine over een werktafel van 2160 bij 760 mm.