Liebherr introduceert op EMO nieuwe robotcel voor tot 5 machines

Liebherr RLS

Liebherr-Verzahntechnik toont op de EMO een nieuw automatiseringsconcept voor de verspaning. Dit wordt een tussenvorm tussen de standalone robotcel en een FMS systeem, geschikt voor gewichten tot 3 ton. Liebherr wil met het nieuwe opslagsysteem het gat tussen de lineaire palletsystemen en huidige RLS systemen overbruggen. Een van de voordelen van het nieuwe systeem is de compacte afmeting van de cel, terwijl tot 5 machines beladen kunnen worden.

Nieuw beladingsconcept houdt midden tussen lineaire en stand alone cel

Liebherr-Verzahntechnik ontwikkelt en produceert niet alleen vertandingsmachines, maar bouwt sinds 2005 ook automatiseringsoplossingen voor de verspanende industrie. Naast het lineaire palletopslag (PHS) systeem bouwt Liebherr ook het RLS handlingsysteem. Bij deze oplossing zijn de palletlocaties in een ronde opstelling gegroepeerd en staat de robot op een vaste plek. Het RLS Rotary Loading System neemt daardoor weinig ruimte in beslag en biedt desondanks plek aan maximaal 32 pallets (maximaal 1500 kg)

Een video van het RLS systeem. 

 

Typische klantprofielen voor PHS- en RLS-systeem

Knut Jendrok, productmanager automatiseringssystemen, gaf onlangs in Duitsland een presentatie over de nieuwe ontwikkelingen waaraan in de fabriek in Kempten wordt gewerkt. Volgens hem hebben het PHS en RLS systeem elk een vaste groep gebruikers. Bedrijven die een veelvoud aan productvariaties kennen en vaak starten met automatisering kiezen voor het RLS systeem. “Bedrijven die dikwijls al vol geautomatiseerd zijn, kiezen voor de lineaire opstelling van het PHS systeem.” Dat laatste is eveneens noodzakelijk als de werkstukgewichten te hoog worden. Het PHS systeem kan tot 13 ton transportlast (pallet met werkstuk) handlen.

 

Nieuw compact systeem voor pallets tot 3 ton

Volgens Jendrok zit er tussen beide klantgroepen nog een derde groep. Voor hen is het nieuwe systeem bedoeld. Een liftmodule is op een draai-as gepositioneerd. Hierdoor kan Liebherr het hele systeem compact houden, terwijl toch een maximale hoogte van 4,7 m wordt bereikt. Doordat de console gedraaid kan worden, kunnen de palletlocaties beter bereikt worden zonder dat een zwaardere robot nodig is. De nieuwe cel komt er in drie zwaarteklassen, uiteenlopend van 500 kilo tot 3000 kilo (pallet en werkstuk samen). De hoogte van de palletplaatsen is variabel. Bovendien kan het systeem uitgebreid worden met modules van telkens een meter. Maximaal 4 tot 5 machines kunnen ermee beladen worden. Het nieuwe systeem is flexibeler dan het huidige RLS systeem en kunnen nu ook machines vanaf de zijkant beladen worden. Desondanks blijft het compacter dan de lineaire opstelling.

Liebherr presenteert het nieuwe automatiseringsysteem voor het eerst op de EMO 2017 in Hannover. Daar staat de automatiseringstak voor het eerst met een eigen stand, gescheiden van de tak die vertandingsmachines verkoopt. In de Benelux kun je voor alle informatie terecht bij Ertec, dat Liebherr vertegenwoordigt.

 

Hier klikken

Authors

Gerelateerde artikelen

One Comment;

  1. Pingback: 120 seconden voor elke EMO innovatie

Comments are closed.

Top