Made-in-Europe.nu
Wavy Nozzle 2

Wavy Nozzle 2: toevoer koelsmeermiddel met app programmeren

Koelsmeermiddelen krijgen in de verspaning steeds meer aandacht. Het Japanse MinebeaMitsumi heeft nu een verstelbaar nozzlesysteem ontwikkeld dat je met een app op de iPhone bedient: de Wavy Nozzle 2.

 

Japans programmeerbate toevoer koelsmeermiddel voorkomt problemen met spaanvorming

Eigenlijk is het een relatief eenvoudig systeem. Een compacte unit, die in de machine wordt ingebouwd, bevat een aansluitpunt voor het koelsmeermiddel en een nozzle die op een draaias zit. De fabrikant gebruikt standaard componenten, zodat de gebruikers de nozzle zelf kunnen verwisselen met gestandaardiseerde nozzles. De clou van de Wavy Nozzle 2 is dat de beweging van de nozzle-uitgang geprogrammeerd kan worden.

 

Wavy Nozzle 2

De beweging van de Wavy Nozzle 2 kan in die modi worden geprogrammeerd.

 

Drie programma’s

Wavy Nozzle 2 biedt drie werkmodi: de nozzle wordt vastgezet en op een specifieke plek van het werkstuk gericht; de nozzle staat in ‘sweep’ mode en zwenkt over een vooraf ingesteld bereik; en de derde modus is de kick mode. In deze instelling versnelt de beweging volgens een vooraf ingesteld patroon. De Japanse ontwikkelaars van de Wavy Nozzle 2 zeggen dat met een van de drie programma’s de koeling verbeterd wordt en de spanen sneller gebroken worden. Daardoor is het risico dat spanen het werkstuk beschadigen een stuk kleiner doordat de beweging zo geprogrammeerd kan worden dat de spanen altijd dezelfde richtig op gaan. Vooral bij materialen die lange onregelmatige krullen opleveren, zorgt de beweging van de koelsmeermiddelstraal voor mooi gevormde spanen, wat de standtijd van het gereedschap ten goede komt.

 

App uit de Appstore

In de nieuwe versie van de Wavy Nozzle 2 zit bluetooth functionaliteit geïntegreerd. In combinatie met een draadloze module kan hiermee een stabiel netwerk in de fabriek worden gecreëerd. Met de speciale app voor Apple’s iPhone en iPad kan de CNC-operator de Wavy Nozzle 2 extern programmeren. Met één app kunnen tot 50 nozzles geprogrammeerd worden. Met dezelfde app kan de operator de werking eveneens vanaf afstand volgen. Behalve het monitoren of de machine draait, kunnen nog twee andere waarden worden uitgelezen door de app. Internet of Things wordt daarmee gemakkelijk. Het aantal programmaplaatsen in de embedded besturing van de Wavy Nozzle 2 is wel beperkt tot 99. De communicatie met de CNC-besturing verloopt via de M-codes.

 

Pin It on Pinterest