De specifieke kennis van het freesvak raakt steeds meer geïntegreerd in software.SolidCAM zet hierin een nieuwe stap met de lancering van iMachining. Deze add-on kiest zodanige freesbanen, voeding en snelheid dat zoveel mogelijk een constant vermogen van de machine wordt gevraagd. Dat zorgt voor een hogere productiviteit en minder gereedschapslijtage. Met andere woorden: voor meer efficiënt verspanen.

[related_posts limit=”5″ image=”25″]

Op het eerste gezicht lijkt iMachining op trochoïdaal frezen, de freesstrategie waarbij het gereedschap ellipsvormige banen aflegt. Aloys Heutink, CAD/CAM Consultant bij CAD2M, merkt echter op dat iMachining beslist iets anders is. “Bij trochoïdaal frezen komt de frees telkens uit het materiaal voor de koeling. Bij iMachining frees je continu. Het gereedschap is altijd in het materiaal. Luchtfrezen is er niet meer bij.” Net zoals overbelasting van het gereedschap en abrupte overgangen niet meer voorkomen. De software rekent voortdurend uit hoeveel materiaal verspaand moet worden om de belasting van machine en gereedschap constant te houden.

Ideale snij-omstandigheden

De algoritmes zorgen ervoor dat snij-omstandigheden zoveel mogelijk ideaal zijn en  vooral constant blijven. Vanaf de eerste snede. Daartoe wordt, bij een variabele spaandikte, de voeding automatisch aangepast. Ook een hoek wordt op volledige diepte gefreesd. “Overbelasting van de frees in de hoeken lossen we op door een vloeiende en tangente gereedschapbaan. We voorkomen scherpe overgangen, daardoor de machine mooier gaat lopen”, legt Heutink uit. De software zorgt ervoor dat eerst het grootste deel van de kamer met een spiraal beweging wordt gefreesd, daarna het materiaal in de hoeken. “Alleen als het echt niet kan, gaat de frees van het materiaal af.” Direct op diepte

Doordat je direct op diepte freest, wordt de volledige snijlengte van het gereedschap benut. Is er al een boorgat in het werkstuk, dan kun je daar met de frees starten voor de inloop. Hierdoor maakt het ook niets meer uit of het gereedschap misschien langere freesbanen aflegt dan in een andere strategie. “Door de hogere snelheid en doordat we direct op diepte frezen, kunnen we toch sneller verspanen.” Doordat er meer contactpunten met het gereedschap zijn, neemt de vibratie van de frees af en verbetert de standtijd van het gereedschap. Bij het finishen ging men tijdens de demo met een 4 mm frees in één keer 10 mm diep frezen; ook vlakbij zeer dunne vormen en bij moeilijk te klemmen werkstukken is dit mogelijk.

30 procent sneller

Dat laatste demonstreerde CAD2M onlangs tijdens de iMachining demodag bij het Graafschap College in Doetinchem op een DMU 50 machine met Heidenhain besturing. Het spindel vermogen van 13 kW wordt hierbij verwerkt in de iMachining algoritmes. Hierop werd een staal C45 werkstuk met meerdere kamers gefreesd. De totale bewerkingstijd bedroeg 11 minuten. Met een conventionele freesstrategie zou dat rond de 17 minuten zijn geweest. Testen die door het Europese hoofdkantoor van SolidCAM samen met de Westboheemse Universiteit in Tsjechië zijn uitgevoerd, tonen aan dat zowel aan de klem als aan de spindel beduidend lagere krachten werden gemeten en een constante belasting.

Database

Het hart van deze nieuwe module is de database, met daarin een groot aantal waarden van verschillende materialen. In deze database hebben de ontwikkelaars van iMachining hun kennis en ervaring gebundeld, die ze de afgelopen vijf jaar bij de ontwikkeling van de add-on hebben opgedaan.“Een van de vier doelen bij de ontwikkeling van iMachining was namelijk dat het makkelijk bruikbaar moet zijn en zich automatisch aan het product moet aanpassen” aldus Jurriën Scheffer, CAD/CAM engineer bij CAD2M. Het gebruik van de nieuwe software kost dan ook geen extra programmeertijd. Sterker, Jurriën Scheffer denkt zelfs dat je na een tijdje sneller programmeert, omdat de module je werk uit handen neemt. “Je hoeft niet langer na te denken over voedingen en snelheden. Je hoeft in de technologie wizard enkel de machine, het type gereedschap, de geometrie en het materiaal te definiëren.”

 

Lees het hele verhaal deze maand in het digimagazine   CAD2M http://www.cad2m.nl/ SolidCAM iMachining http://www.imachining.eu/

Geef een reactie

Pin It on Pinterest