Landré stapte als een van de eerste machineleveranciers van CNC-gereedschapmachines in de markt voor additive manufacturing, zoals SLM en 3D printen. Niet zonder reden, zeggen Jan Floor van Egmond en Frank De Beijer, de twee directeuren. “Je kunt je ogen sluiten en de werkelijkheid ontkennen; beter is je realiseren dat deze nieuwe techniek gaat doorbreken. Misschien gebeurt dat nu al.”

 

Wanneer hebben jullie besloten iets met de nieuwe technologie te gaan doen?

Jan Floor van Egmond: “De crisis, waar we volgens ons nog steeds in zitten, heeft ons aangezet naar nieuwe technologie te zoeken. De industrie moet innovatiever worden, sneller; we gaan toe naar meer customizing van producten. Eind 2009 zijn we naar Euromold gegaan om ons te oriënteren. En toen deden zich vorig jaar enkele kansen voor.”

Die kansen zijn de vertegenwoordigingen van Concept Laser, 3D Systems en Arcam. Oftewel het lasersmelten van metaalpoeders, het printen van kunststof componenten en het bouwen van onderdelen van metaalpoeder met elektronenstralen. Sluit dit aan op jullie bestaand programma?

Frank De Beijer: “Het past perfect in ons pakket. Met onze CNC-machines bedienen we de productieketen voor zowel metaal als kunststof.  Zowel draaidelen, freesdelen, plaatdelen maar ook stempel- en matrijsbouw en het spuitgieten van kunststof producten. Ook in de nieuwe technologie kunnen we de hele keten, van metaal delen tot kunststof delen produceren, van ontwerp en prototyping tot ook productie.”

Jan Floor van Egmond: “Als Landré richten wij ons op de industrie in de Benelux. Daar richten deze drie merken zich ook op. 3D Systems gaat met haar printtechnologie richting de industrie. En Arcam en Concept Laser passen met hun technologie om metalen producten te maken fantastisch bij ons.”

 

Arcam produceert nu al met additive manufacturing titaandelen goedkoper dan door ze te verspanen

 

Is het niet te vroeg? Heeft de technologie niet langer nodig voordat ze echt interessant wordt voor de industrie?

Jan Floor van Egmond: “We merken dat er veel belangstelling is, uit een brede groep bedrijven, zowel gereedschapmakers als kunststofspuitgieters als anderen. Ik geloof echt dat deze technologieën impact gaan hebben op onze industrie en er een andere ordening aan kan gaan geven. Misschien duurt het nog vijf jaar, misschien gaat het sneller. Maar hou deze nieuwe technologie in de gaten. Er kan best bestaande business door verdwijnen. Als je daar teveel de ogen voor sluit, kan het faliekant fout gaan.”

Frank De Beijer: “Arcam produceert nu al gewrichten voor kunstheupen van titaan. Die maakt men met de nieuwe technologie goedkoper dan met bestaande CNC-technologie. En doordat je nu het gewricht in een honinggraadstructuur maakt, hoeft het bij de operatie niet verlijmd te worden. Het bot groeit er vanzelf in.”

Is dit een bedreiging voor verspaners?
Jan Floor van Egmond: “Dit zal verspaning niet verdringen, alhoewel zeker een stuk business zal verdwijnen hierdoor. Het is vooral een goede aanvulling.”

Wat betekent dit voor Landré als machineleverancier?

Frank De Beijer: “Er ontstaat veel meer synergie tussen de afdelingen. We waren al actief in kunststof, verspaning en plaatbewerking. Nu hebben we technologie die daar dwars door heen gaat. Met de machines van Concept Laser kun je nu bijvoorbeeld ook complexe plaatdelen maken. Ook wij zullen de markt anders moeten gaan benaderen, veel meer vanuit de klant en minder van onze gescheiden businessunits.”

 

Meer informatie:

Landré

 

 

[google_plusone size=”standard”]

Geef een reactie

Pin It on Pinterest