Waldrich Coburg bouwt momenteel portaalmachines met een doorgang tot acht meter. Deze machines zijn bedoeld voor het compleet bewerken van turbinebehuizingen voor energiecentrales. Deze XXL-afmetingen zijn nodig om deze grote, tonnen zware stukken in een enkele opspanning zo compleet mogelijk te kunnen frezen, draaien en boren. Op de komende EMO in Hannover laten meerdere fabrikanten oplossingen zien voor een maatje méér in de verspaning.

Compleet bewerken

De onderdoorgangen onder de portalen die Waldrich Coburg bouwt, lopen inmiddels op tot zes à acht meter. Dat biedt voldoende ruimte om de turbinebehuizingen van middelgrote energiecentrales op de machine te plaatsen als ze al gemonteerd zijn. Immers: ook in deze sector draait het om compleet bewerken. Draaifrezen wordt in deze sector van de groot verspaning dan ook steeds vaker toegepast, zegt Peter Schneyer, applicatie engineer bij de Duitse machinebouwer. “Onze klanten vervangen pure draaibewerkingen deels door draai-freesbewerkingen om grotere spaanvolumes te krijgen en de proceszekerheid te verhogen.” De trend is namelijk duidelijk gericht op hogere freescapaciteiten en hogere koppels.

All in one

Waldrich Coburg is een van de exposanten op de EMO (van 19-24 september in Hannover), waar XXL-verspaningen ruim aandacht krijgt. Op de beurs toont de machinebouwer ondermeer een machine voor het compleetbewerken van grote tandkransen. Draaien, boren, frezen, draaifrezen en vertandingsfrezen gebeurt op een en dezelfde machine.

In- en uitwendige vertanding slijpen

Een andere exposant in dit marktsegment is Niles Werkzeugmaschinen GmbH uit Berlijn, een fabrikant van speciaalmachines. Hier gaat het onder andere om het slijpen van tandwielen met een inwendige vertanding, die vooral in de windmolens worden toegepast. Een van de klanten wilde snel kunnen switchen van het slijpen van een inwendige vertanding naar een uitwendige vertanding. Daarvoor heeft Niles Werkzeugmaschinen de ZPI machine ontwikkeld. De slijparm voor het inwendig slijpen (2000 kilo massa) kan 180 graden gedraaid worden. Hierdoor kan binnen een half uur van het ene naar het andere product worden overgeschakeld.

Zonder omsteltijden

Niles heeft op basis hiervan inmiddels de machine doorontwikkeld tot een machine die zich zonder omsteltijd laat omstellen. De oplossing is een dubbele kolom met een tweede slijpkop voor het bewerken van uitwendige vertandingen. Frank Reichel, hoofd productie bij Niles: “De meerprijs van zo’n machine is slechts 25 procent, omdat een hele boel dure componenten zoals de rontafel, filter- en koelinstallatie en de hydraulische unit al voor handen zijn.”

 

Meer informatie

Waldrich Coburg staat op de EMO in hal 13 C34

Niles Werkzeugmachinen staat op de EMO in hal 16 E04 en in hal 26 F19

EMO 2011

 

Geef een reactie

Pin It on Pinterest