Op de EMO in Hannover toont Komet het bijzondere U-as systeem, waarmee je op een standaard 3-assig bewerkingscentrum bijvoorbeeld exentrisch verlopende gaten kunt maken. Tijdens de rondgang door het onderzoekslaboratorium van het WZL in Aken werd onlangs deze techniek nog eens onder de aandacht gebracht bij de deelnemers van het AWK 2011. Pluspunt van het systeem is volgens de Duitse onderzoekers dat je niet hoeft te investeren in een dure, complexe 5-assige machine om onsymmetrische ronde delen te kunnen bewerken. De extra as zit in het gereedschap.

Standaard opname

Komet heeft samen met Mapal voor dit soort oplossingen een standaard opname ontwikkeld, omdat de beide fabrikanten zien dat mechanische oplossingen steeds vaker het veld moeten ruimen ten gunste van mechatronische oplossingen. Deze opname brengen ze onder de naam mechatronic-ready op de markt. Beide fabrikanten hebben een U-as systeem in het programma, KomTronic bij Komet, Tooltronic bij Mapal. De opname moet het gebruik van deze U-as systemen op machines makkelijk en goedkoop maken, omdat alle noodzakelijke voorbereidingen al getroffen zijn. “De toekomst is aan flexibele standaardmachines, zeggen Jochen Kress, lid van de directie van Mapal en Jürgen Fronius, hoofd van de business unit mechatronica bij de Komet Group. De twee fabrikanten hebben dit systeem verleden jaar op de AMB in Stuttgart voor het eerst getoond. Bijzonder is dat de energie en data vanuit de spindel inductief worden doorgegeven. Daarmee wordt de U-as een volledige extra NC-as voor de machine. Door de directe koppeling aan de spindel, blijft de nauwkeurigheid behouden. Mechanische invloeden worden uitgesloten, wat een nauwkeurigheid oplevert – afhankelijk van de machine – in het µ-bereik.

Toepassing

Het U-as systeem is heel geschikt om ondersnijdingen te maken op een 3-assige machine. Het systeem zorgt namelijk voor een extra as in de spindel, waardoor het gereedschap tijdens het frezen radiaal versteld kan worden. Daarvoor waren tot voor kort complexe, speciaalmachines nodig. Het onderzoek in Aken spitst zich onder andere toe op de vraag wanneer het lonend is om een oudere machine te voorzien van zo’n extra as. Ondanks de compacte afmetingen van de U-as, is een slag van 11 mm haalbaar. Voor het modulaire systeem biedt Komet inmiddels ook andere U-assen aan, met een kleinere slag. De vraag naar deze oplossing neemt volgens beide fabrikanten sterk toe, nu seriegroottes verder dalen.

Top 100 

Komet is begin deze maand uitgeroepen tot een van de 100 meest innovatieve bedrijvan van Duitsland. Voor deze competitie heeft de economische universiteit van Wenen 24 maanden lang 248 middelgrote Duitse ondernemingen gevolgd en beoordeeld. De top 100 daarvan mag nu een jaar lang dit logo voeren.

 

Meer informatie 

Komet wordt in Nederland vertegenwoordigd door Roco BV

[fbshare type=”button”] [linkedin_share style=”none”] [google_plusone size=”standard”]

 

 

 

 

Geef een reactie

Pin It on Pinterest