De EMO is vooral een machinebeurs. Maar onderschat de rol van de moderne CADCAM programma’s in de verspaning niet. Zeker de moderne, 5-assige machines zijn aan de machine zelf moeilijk programmeerbaar, afgezien van de vraag of dat economisch gezien wel verstandig is. Dat geldt ook voor draaifreesbewerkingen. In Hannover tonen meerdere CADCAM-ontwikkelaars de nieuwe stappen die zij zetten in het programmeren. Sommigen zoeken de innovatie in de koppeling tussen de virtuele en reële wereld.

Koppeling gereedschappen

Zoller en Camtech doen dat bijvoorbeeld. Simulatie van NC-programma’s voordat je daadwerkelijk gaat verspanen, is belangrijk. Maar dan moet je wel zeker weten dat de simulatie volledig overeenkomt met de realiteit. Tot nog toe vinden veel simulaties plaats op basis van theoretische gegevens van bijvoorbeeld gereedschappen. Zoller en Camtech gaan een stap verder. De gereedschapdatabank van Zoller krijgt voortaan een interface voor een directe koppeling van de CAM-software. Dit heeft voor de werkvoorbereider het voordeel dat er nog op slechts een plaats data bewaard worden; Daarnaast kan hij nu simuleren met reële gegevens van de gereedschappen. De tweede interface zorgt ervoor dat de bij het Zoller gereedschapmeetsysteem gemeten waarden direct in de EdgeCAM databank worden verwerkt.

Machine integreren

De twee bedrijven zijn niet de enige die dit doen. De Duitse CAM-ontwikkelaar Tebis gaat zelfs nog een stap verder door niet alleen de gereedschappen in de databank op te nemen, maar eventueel zelfs de machine zoals die bij de verspaner in de werkplaats staat. In dat geval meet Tebis de machine in de werkplaats op, brengt dit kinematisch model in de CAM-software en simuleert vervolgens hiermee. Met name bij zeer kritische bewerkingen kunnen de kleine verschillen van doorslaggevende betekenis zijn.

hyperMILL

HyperMILL is er nu ook in een 64 bits versie. Open Mind, de ontwikkelaar, maakt het programma voor Autodesk Inventor en SolidWorks daarmee geschikt voor de moderne generatie computers. Daarmee gaat vooral het maken van berekeningen bij grote, complexe werkstukken aanzienlijk sneller. Daussault Système heeft hyperMILL for SolidWorks gecertificeerd als Certified Gold Product.

Robotfrezen bij Mastercam

Bij Mastercam gaat de aandacht vooral uit naar de nieuwe versie Mastercam X6, die op de EMO voor het eerst gepresenteerd zal worden. Hierin zitten vooral nieuwe bewerkingsstrategieën voor zowel frezen, draaien als draaderoderen. Een primeur bij Mastercam op de EMO is de module Robotmaster, bedoeld om met een industrierobot te frezen. Dit zal live op de beursvloer gedemonstreerd worden. Mastercam bestempelt het robotfrezen als een van de technologieën die de komende jaren een stempel op de ontwikkelingen gaan drukken.

Simuleren op basis NC

VERICUT laat in de nieuwste versie de Reviewer zien. De CAM-ontwikkelaar ziet dit als een interface tussen het programmeren en de productie. De Reviewer is in feite een simulatietool. De machinebediener ziet op zijn scherm de volledige productie van het werkstuk afspelen, op basis van de geprogrammeerde en bekende data. Volgens de softwareontwikkelaar onderscheidt VERICUT zich van andere simulatieprogramma’s, die vaak in de CAM-software geïntegreerd zijn, doordat de Reviewer werkt op basis van de NC-codes, dus na de postprocessing. En daar kan een wezenlijk verschil in zitten, want de CAM-simulatie gebeurt op basis van de neutrale codes die het CAM-systeem genereert. Zekerheid over een programma heb je, aldus de ontwikkelaar, pas als je de simulatie laat plaatsvinden op basis van de NC-codes die de machinebesturing heeft gegenereerd.

Delcam’s CAD-dokter

Een heel ander probleem is de slechte uitwisselbaarheid van CAD-data. Files moeten nogal eens versleuteld worden als ze in een bepaald CADCAM-programma ingelezen worden. Dat kost de verspanende industrie, aldus Delcam, jaarlijks miljoenen euro’s. Het Britse bedrijf komt op de EMO met Solid Doctor. Deze software analyseert het CAD-model, detecteert zowel topologische als geometrische inconsistenties in het model en doet suggesties voor verbeteringen. Eventueel kan de gebruiker ervoor kiezen om fouten automatisch door de software te laten herstellen. Delcam maakt hierbij niet alleen gebruik van de technologie in Parasolid zelf, maar heeft er enkele extra’s aan toegevoegd. Uniek voor Solid Doctor zijn de editing tools om grotere problemen aan te pakken. Delcam voegt ook aan het pakket PowerSHAPE Smart Surfacing toe. Alle verbeteringen worden in het parasolid model vastgelegd.

Meer over andere innovaties bij Delcam kun je lezen in de EMO-uitgave van het Made-in-Europe.nu digimagazine, die begin september verschijnt. Neem hier een gratis abonnement.

 

Meer informatie

Zoller: hal 3, stand E24

Open Mind (hyperMILL) hal 25 stand L19

Delcam: hal 25 stand H25

CGTech (Vericut): hal 25 stand J10

Mastercam: hal 25 J26

Tebis: hal 25 stand J18

 

[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”] [google_plusone size=”standard”]

 

Geef een reactie

Pin It on Pinterest