Werkstukken worden alsmaar kleiner en moeten steeds nauwkeuriger verspaand worden. Micro Systeem Technologie en nanotechnologie dwingen de verspanende industrie grenzen te verleggen. Het Mikrocentrum en Sirris haken beiden in op deze trend. Het Mikrocentrum met een seminar bij het Fraunhofer IPT in Aken; Sirris met het project Precision Manufacturing.

 

Vonk- freesmachine van Sarix

Het Mikrocentrum en het Fraunhofer IPT in Aken organiseren op 22 november een seminar over Micro- and Precision Manufacturing. Dit vindt plaats bij het Fraunhofer instituut in Aken. Een rondleiding door het laboratorium is onderdeel van het programma. Dagvoorzitter is professor Karpuschewski, die enkele jaren geleden nog aan de TU Delft verbonden was. Het Duitse kennisinstituut is betrokken bij enkele onderzoeksprojecten op het vlak van micro- en precisiebewerken. Zo staat in het laboratorium onder andere een prototype van een machine die samen met Sarix en de KU Leuven ontwikkeld wordt. Deze hybridemachine combineert het vonken met microfrezen in één opspanning.

Techniek en business

Het Belgische Sirris is recent het project Precision Manufacturing gestart. Doel van het project is enerzijds de technologie rond precisie bewerken te verkennen, anderzijds de businesskansen in kaart te brengen. Daarnaast wil men collectief met alle deelnemende bedrijven deze markt verkennen. Onlangs heeft Sirris onder andere onderzoek gedaan naar het trillingsondersteund draaien van aluminium en loodhoudend automatenstaal. Deze technologie wordt algemeen gezien als een van de technieken om de gereedschapslijtage te verminderen en de kwaliteit van het oppervlak van het werkstuk te verbeteren. Het Fraunhofer IPT heeft voor draaibanken een speciale gereedschaphouder ontwikkeld die het trillingsondersteund draaien mogelijk maakt.

1000 keer per seconde

Het Amerikaanse bedrijf M4 Sciences heeft voor zo’n bewerking een speciale module ontwikkeld, die voor het oscilleren van het draaigereedschap zorgt. Jeffrey Bougher, president en CEO: “Door het gereedschap tot 1000 keer per seconde uit het materiaal te halen, creëer je korte spanen die gemakkelijk afgevoerd kunnen worden.” Hij ziet vooral mogelijkheden bij het bewerken van moeilijk verspaanbare materialen.

 

Meer informatie

Meer over het trillingsondersteund draaien valt te lezen in het digimagazine, dat de abonnees deze week in hun mailbox krijgen.

Het programma van het seminar Micro- and Precision Manufacturing van het Mikrocentrum en het Fraunhofer IPT staat hier.

Informatie over het project Precision Manufacturing staat hier.

 

 

Pin It on Pinterest