De RWTH Aachen start een expert- en een masteropleiding gereedschap- en matrijzenbouw. Daartoe is de Aachener Werkzeugbau Akademie (WBA) opgericht. Deze gaat ook andere activiteiten organiseren om West-Europese matrijzenmakers te helpen hun positie op de wereldmarkt te versterken.

Sleuteltechnologie

De gereedschap- en matrijzenindustrie is de sleuteltechnologie om van een productontwerp tot een industrieel maakbaar product te komen, zegt professor Günther Schuh van de RWTH Aachen. Toch, zo constateert hij, kun je nergens voor matrijzenmaker leren. “Machinebouw kun je aan veel hogescholen en universiteiten studeren, matrijzenbouw nergens.” Daarnaast merken de onderzoekers in Aken dat veel nieuwe technologie nauwelijks of slechts mondjesmaat doordringt tot de praktijk van de gereedschap- en matrijzenbouw. De Werkzeugbau Akademie moet daar eveneens een antwoord op bieden. “Ons onderzoeksformat moet anders”, zegt de Akense professor. “We moeten ping pong organiseren tussen onderzoek en scholing. In scholing maak je onderzoek, uit onderzoek komt scholing.”

Onderzoek, advisering en scholing

Afgelopen week is de WBA officieel van start gegaan. De academie is nu nog gehuisvest in een voormalig industriegebouw, op een steenworp afstand van het Werkzeugmaschinenlabor en het Fraunhofer IPT. Over twee jaar, zegt directeur Wolfgang Boos, verhuist de academie naar de nieuwbouw op de campus van de RWTH, waar tot 2020 bijna 2 miljard euro in geïnvesteerd wordt. De academie rust op drie peilers, legt Boos uit. De eerste is onderzoek, de tweede is advisering aan bedrijven en de derde is scholing aan professionals. “De matrijzenbouw zit in een paradigmawissel. We gaan van handwerk naar industriële gereedschapbouw. Essentieel is dat de medewerkers in je bedrijf meegaan en snappen wat dat nieuwe concept betekent”, zegt Boos.

Masteropleiding matrijzenbouw

De scholingsactiviteiten vallen uiteen in eendaagse seminars, modules waar dieper op bepaalde aspecten wordt ingegaan en de masteropleiding. De modules worden telkens afgesloten met een examen, zodat je er 5 ECTS (Europese credits) mee kunt verdienen.

 

 

 

Wie 4 modules met succes afsluit, mag zich expert noemen. De 3-jarige masteropleiding bestaat uit in totaal 12 modules, aangevuld met de praktijkervaring van de cursist of ECTS die hij aan andere hogescholen of universiteiten heeft gehaald. Het onderwijs is zo ingericht dat de deelnemers zoveel mogelijk in de praktijk kunnen doen en slechts een beperkt aantal keren naar de academie in Aken hoeven. “We kiezen bewust voor beroepsbegeleidend leren, iets anders werkt niet voor mensen in het bedrijfsleven.” Met deze opleidingen wil de RWTH Aachen de kennis uit de sector doorgeven aan de jonge generatie. De komende jaren krijgt de branche namelijk te maken met een uitstroom vanwege pensionering.

Audi schrapt nachtploeg

Enkele grote Duitse gereedschap- en matrijzenbouwers zijn inmiddels premium partner van de academie geworden. Daaronder de matrijzenafdelingen van Audi, BMW en ZF Friedrichshafen, bedrijven met respectievelijk 1700 en 170 medewerkers. Ook het Oostenrijkse Rathgeber (100 medewerkers) is premium partner. Michael Breme, die dit onderdeel van Audi leidt, juicht het initiatief in Aken toe. “Er ontstaat druk op de branche doordat Aziatische matrijzenbouwers naar Europa komen. Het is geen optie om de eenvoudige matrijzen aan hen over te laten zodat wij ons hier concentreren op de complexe high end matrijzen. Je moet namelijk complete pakketten aan opdrachtgevers kunnen leveren.” Een meer procesmaterige benadering van de matrijsproductie verlaagt de kosten en doorlooptijd, blijkt uit de ervaringen bij Audi. “Hierdoor hebben we de derde ploeg kunnen schrappen, ondanks dat de matrijzen die we maken steeds complexer worden.”Ook voor mkb in de Benelux

Andere bedrijven kunnen zich aansluiten als premium, business of gewone partner. Voor die laatste groep houdt men de deelnamefee bewust laag (7500 euro per jaar), zegt Wolfgang Boos, zodat juist ook de kleinere bedrijven uit deze sector mee kunnen doen. “In ruil krijgen ze 30 procent korting op de scholingskosten en doen ze mee met de onderzoeksprojecten.” Voor deze projecten zijn zes thema’s gekozen. De onderzoeken moeten, zo benadrukt Günther Schuh, relevant zijn voor de praktijk van de gereedschap- en matrijzenmaker. Wolfgang Boos wijst er tot slot nog op dat de WBA in Aken zeer zeker open staat voor deelnemers uit Nederland en België.

 

Meer informatie

Aachener Werkzeugbau Akademie 

 

Pin It on Pinterest