Bij Gildemeister hebben ze voorlopig nog werk genoeg: dit jaar is al voor meer dan 1,5 miljard euro verkocht.

Het zat er wel aan te komen: Gildemeister heeft een uitstekend kwartaal achter de rug. De orderintake in het derde kwartaal bedraagt ruim een half miljard euro, 498,5 miljoen om precies te zijn (waarvan 387 miljoen uit gereedschapmachines). Daarmee hebben de machinebouwers uit Bielefeld dit jaar al voor ruim 1,5 miljard euro aan orders binnengesleept.

Gildemeister maakt weer winst

Dat is een plus van 49 procent, laat het concern in een persbericht over de tussenbalans na 9 maanden weten. Niet alleen het aantal bestellingen ontwikkelt zich goed, ook de omzet en winst stijgen. De omzet is dit jaar al 39 procent hoger dan vorig jaar (1,1943 miljard euro). Na belastingen blijft er onder aan de streep 18,1 miljoen euro van over. In 2010 stond na negen maanden de teller op een verlies van 13,6 miljoen euro. Met de werktuigmachines wordt het meeste geld verdiend: 33 miljoen euro. De energiedivisie heeft dit jaar 24,7 miljoen euro verloren en onder het kopje corporate services prijkt eveneens een verlies van 13,7 miljoen euro (lasten die in het tweede kwartaal zijn genomen).

EMO goed voor helft omzet

De cijfers laten zien hoe belangrijk de EMO voor Gildemeister is geweest. Zoals al eerder bericht, konden de verkoopmedewerkers in Hannover voor 207,6 miljoen euro’s aan bestellingen in de boeken schrijven. In een week tijd boekte het concern dus 40 procent van de omzet van de afgelopen 13 weken! Kijk je enkel naar de bestellingen van gereedschapmachines, dan ligt dit percentage nog hoger: 53,6 procent. Een ander interessant cijfer: een op de zeven medewerkers van Gildemeister werkt aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten.

Mori Seiki

De concernleiding gaat ook in op de samenwerking met Mori Seiki. Op de EMO presenteerden beide bedrijven zich voor het eerst in Europa gezamenlijk op een beurs, met ook een eerste gezamenlijk ontwikkelde machine, de Milltap 700. 43 procent van de orders die dit jaar zijn binnengehaald, heeft men uit de markten gehaald waarin DMG en Mori Seiki samenwerken.

Hogere resultaten

Gildemeister bevestigt in de jongste resultaten dat de vraag naar gereedschapmachines onveranderd groot blijft. Voor de rest van het jaar verhoogt het concern dan ook de verwachtingen. Men rekent nu op een omzet van ruim 1,6 miljard euro, meer dan 1,9 miljard euro aan nieuwe bestellingen. Ook de winst zal hoger uitvallen, maar daar durft men nog geen concrete uitspraken over te doen, “vanwege de onvoorspelbare effecten van de wereldwijde schuldencrisis.” De groei van het aantal bestellingen komt zowel uit Duitsland als de rest van de wereld. Wel schrijft men in de toelichting nadrukkelijk dat de groei vooral in Azië gerealiseerd wordt. “De sterkste impulsen in het derde kwartaal kwamen uit China.” De Noord-Amerikaanse markt zwakt alweer af; Europa toont een wisselend beeld. De Duitse markt ontwikkelt zich nog beter dan gemiddeld. Gildemeister waarschuwt dat de totale ontwikkeling beïnvloed kan gaan worden door de schuldencrisis.

Lees ook:

Nederlander aan basis DMG Mori Seiki Milltal 700

DMG en Mori Seiki in hal 2 van de EMO

 

 

Pin It on Pinterest