De speciale freesmachine voor carbon van EiMa, de Alpha C

De Duitse machinebouwer Liba Maschinenfabrik heeft zijn productiviteit bij het frezen van koolstofvezel versterkte kunststoffen met 40 procent kunnen verhogen door een speciaal hiervoor ontwikkelde machine in te zetten. Men freest nu met het dubbele toerental en een aanzet van 20 meter per minuut. Verwacht wordt dat de productiviteit nog verder omhoog gaat.

Doorbraak in serieproducten

Volgend jaar past BMW voor het eerst carbon toe in een auto die in grote series wordt gebouwd. Alom wordt dit als een signaal gezien dat koolstofvezelversterkte kunststoffen gaan doorbreken in de massagoederen. Tot nog toe was het een materiaal voor luchtvaart en exclusieve producten in kleine series. Dit betekent dat ook verspanende toeleveranciers alsmaar vaker met dit materiaal te maken krijgen. En dat laat zich nu eenmaal niet zo gemakkelijk frezen als bijvoorbeeld aluminium. Voor Liba Maschinenfabrikant, producent van machines voor textiele halffabrikaten zoals rotobladen voor windmolens, is het werken met carbon niet vreemd. In de machines worden tot 6,6 meter lange dragers toegepast, gemaakt van carbon. Het heeft wel tien jaar “bloed, zweet, tranen en veel geld” gekost om het frezen van carbon onder de knie te krijgen, zegt Liba-directeur Karlheinz Liebrandt.

Speciaal machine

De omslag is eigenlijk pas gekomen toen Liba deze zomer overstapte van het frezen met machines voor aluminium en staal op speciaal voor het frezen van carbon ontworpen machines. Deze zijn ontwikkeld door EiMa Maschinenbau. De nieuwe machine kan werkstukken tot acht meter lengte aan. Het EiMa bewerkingscentrum Alpha C is voorzien van een gereedschapopname van WNT en speciale frezen van Karnasch Professional Tools. Het grote verschil zit vooral in het dubbel zo hoge toerental van de spindel (1800 toeren per minuut) en de 20 meter per minuut hoge aanzet, vergeleken met de standaard freesmachine die werd gebruikt. Daarnaast moet je, zegt Liebrandt, je hele machine afstemmen op het lichtgewicht materiaal. Carbon is stoffig. Dit stof is extreem elektrisch geleidend, dus je loopt zonder speciale maatregelen kans op kortsluiting doordat het stof zich op elektronicacomponenten nestelt. “Je hebt een zeer goede afzuiging nodig met filters”, aldus Karlheinz Librandt. Liba Maschinenfabrik freest droog, omdat het nat bewerken in het verleden tot weer andere problemen leidde.

Composites World Arena

De Duitse machinebouwindustrie heeft van carbon frezen inmiddels een thema gemaakt dat veel aandacht krijgt. De VDMA kent een forum Composite Technology en op de komende METAV in Düsseldorf komt er een bijzonder paviljoen Composites World Arena. Hier vind je straks niet alleen aanbieders van technologie om carbon te verspanen, maar zullen ook dagelijks lezingen worden gehouden. De Metav 2012 vindt plaats van 28 februari tot en met 3 maart in Düsseldorf.

 

Meer informatie

Metav

VDMA Composite Technology

 

 

 

 

Pin It on Pinterest