Drie races hebben de F1-coureurs dit seizoen nog voor de boeg, inclusief India komend weekend. Spannende weken voor Jenson Button, 2e in de stand tot nog toe. Houdt hij die plek vast? Net zo spannend is het voor Mazak. De Japanse machinebouwer levert namelijk exclusief de CNC-gereedschapmachines aan het Vodafone McLaren Mercedes team.

Aluminiumcomposiet

Mazak heeft onlangs het contract verlengd met het raceteam waarvoor Button dit seizoen succesvol rijdt. In totaal beschikken de engineers in het McLaren Technologiecentrum in het Britse Surrey nu over 19 Mazak machines. Daaronder de multi-tasking machines Integrex, Vortex en Variaxix, de Quick Turn Nexus draaibanken en de bewerkingscentra uit de FJV reeks. Op de EMO werd aan de hand van de F1-wagen die promiment op de stand prijkte, duidelijk waar de cruciale verspaande componenten zitten, zoals de voorwielophanging, gefreesd uit een aerospace aluminiumlegering (AMC225XE). Het aluminium is voor 25 % versterkt met silicooncarbide deeltjes. Elke ophanging (1,58 kilo) vergt 65 uur freestijd op een Variaxis 500 (6 opspanningen). Jenson Button en Lewis Hammilton verslijten er per seizoen 12 paar van.

Nieuwe Variaxis

Vorige maand heeft Mazak twee nieuwe modellen van de Variaxis geïntroduceerd, de i-serie. Voor wie net instapt in deze klasse 5-assige machines, is er nu de Variaxis J. Hierbij vervangt Mazak de 5-assige opbouw door een eenvoudiger 3+2 concept. De grote broer Variaxis i is een bewerkingscentrum voor volwaardig 5-assig simultaan frezen. De nauwkeurigheid wordt vergroot door onder andere een intelligent warmteschild (ITS), dat automatisch compenseert voor temperatuursveranderingen in de omgevingslucht van de machine.

Andere onderdelen

Een ander onderdeel uit de F1-racewagen dat op de Mazakmachines wordt gefreesd, is de bevestiging van de stabilisatorstang. Per seizoen 20 stuks, gefreesd uit 2014T6 op een FJV 250. In drie opspanningen kost het zo’n 12 uur om de 90 gram lichte onderdelen te produceren. Dan gaat het bewerken van de aluminium spiegelkappen sneller: 20 minuten om het 4 gram zware bovenste afdekplaatje te maken. Het allerlichtste onderdeel zijn de zuigerkleppen: 3 gram weegt elke klep, gemaakt van titanium. Met 2 opspanningen komen ze na 6 minuten van de Mazak SQT draaibank.

Veel nieuws

Mazak liet op de EMO veel nieuws zien, zoals de Integrex i-630 V, ontwikkeld voor de zware verspaning. De nieuwe machine is zodanig gebouwd dat grote werkstukken (maximaal 1750 kilo) zich op een minimale plaats laten bewerken met dit 5-assig verticaal bewerkingscentrum. Goed 30 m2, meer ruimte neemt het bewerkingscentrum niet in beslag. Deze compacte afmetingen zijn mede te danken aan de nieuwe zwenkspil, de B-as, die vergeleken met de voorganger zo’n 30 procent compacter is. Freesspindels in deze machine lopen uiteen van 10.000 t/min (37 kW) tot 15.000 t/min (56 kW). Er is ook een variant leverbaar met 5000 t/min (37 kW). Een ander nieuw verticaal bewerkingscentrum is de VTC 560/25, het vijfde model in deze reeks.

Technologiecentrum Düsseldorf

De machinefabrikant zet overigens sterk in op de verdere groei in Europa. Komende tijd stampt Mazak vier nieuwe technologiecentra in Europa uit de grond, waaronder twee in Duitsland: in Leipzig en Düsseldorf. Dit laatste komt in de plaats van het huidige centrum in Ratingen, even buiten Düsseldorf. Mazak kopieert hiermee het concept van het technologiecentrum in Worcester (VK) naar het Europese vasteland: een demoruimte gecombineerd met een auditorium, waar continu evenementen rond de machines georganiseerd gaan worden. In 2012 opent het nieuwe technologiecentrum, dat ook voor de Nederlandse en Belgische klanten snel bereikbaar is, de deuren.

 

Meer informatie:

Mazak Benelux

McLaren Technology Centre

Pin It on Pinterest