Chris van Helmond in actie op de World Skills 2011

Vermoeiend, maar een ervaring om nooit meer te vergeten. Zo bestempelt Chris van Helmond zijn deelname aan de World Skills 2011 in Londen. De Nederlands kampioen CNC-frezen kijkt met een gerust hart terug op dit ‘topsport’ evenement. “Ik heb laten zien wat ik kon. Het is een ervaring die je niet kunt beschrijven.” 

Chris van Helmond (BBL4-leerling) werkt in het dagelijks leven bij MEVI in Helmond. Vorig schooljaar won hij bij het CNC frezen de VakkanjerWedstrijden en dus mocht hij als Nederlands Kampioen CNC-frezen ‘s lands eer verdedigen op de World Skills. “Je doet daar je eigen ding, maar de druk heb ik toch als groot ervaren. 50.000 man die op je vingers kijken. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds ben je bezig”, zegt Chris, net terug uit Londen.

Moeilijke passingen

Drie producten moest hij frezen. Moeilijke stukken omdat, zo zegt hij, de maten heel nauwkeurig getolereerd waren. Niet alleen elke afzonderlijke passing, vooral de passingen ten op zichte van elkaar waren heel nauwkeurig. Als je bij de ene de fout in ging, was de rest ook fout. “Bij MEVI werken we nauwkeuriger dan de honderdste millimeter waar het nu om ging. Maar dan heb je in elk product wel een spelingmaat. Als de ene passing op een zeer nauwkeurig moet zijn, mag je in een ander gebied iets meer afwijken. Dan kun je spelen met toleranties. Dat kon nu niet.” Chris heeft er zijn aanpak op afgestemd, nadat hij bij het eerste product nog alle passingsmaten in een keer had ingebracht. “Bij de volgende producten ben ik stap voor stap gaan werken.”

 

 

 

Andere machine

Op zijn werk freest Chris van Helmond met een Fehlmann P95, een 5-assige machine, nu moest hij zijn kunnen tonen op een Mori Seiki NVX 5100. Mori Seiki had voor de WorldSkills 24 machines beschikbaar gesteld. Een aantal weken voor de kampioenschappen is Chris naar Londen gegaan om een paar dagen op de machine te werken. “De overgang van de Fehlmann naar de Mori Seiki is groot. Iets nieuws is altijd onwennig.” Vooral de besturing was vreemd voor hem. Een heel andere besturing dan de Heidenhain die hij op de Zwitserse machine bij Mevi gewend is. “Daar kan ik mee dromen”, zegt hij lachend. Hij vindt het lastig de machines met elkaar te vergelijken. De Fehlman is wat overzichtelijker; de Mori Seiki stabieler voor het zwaardere freeswerk. De Zwitserse machine is, doordat hij de Heidenhainbesturing goed kent, makkelijker te bedienen.

Ontzettend veel geleerd

De afgelopen maanden, sinds hij zich is gaan voorbereiden op de World Skills, zijn voor de Brabantse verspaner echter zo leerzaam geweest, dat het hem nu eigenlijk niets meer uit maakt op elke machine hij moet frezen. “Vaktechnisch heb ik ontzettend veel geleerd. Ik ben zowat van de tiende naar de derde plaats gegaan”, zegt Chris. “Je leert in de voorbereidingen op zo’n evenement zoveel. Hoe je kunt spelen met machines om meer nauwkeurigheid en gladheid in te brengen; hoe je je freesbanen kunt optimaliseren. In een half jaar tijd heb ik veel meer geleerd dan normaal in de werkomgeving.” Dat vindt Chris dan ook een van de grote meerwaarden van de deelname aan de wedstrijden, afgezien van de vriendschapsband met de rest van het team die gaandeweg is ontstaan. Hij hoopt die ervaring straks over te kunnen dragen aan het Nederlands freestalent dat volgende keer meedoet aan de wereldkampioenschappen frezen. “Als ik iets kan doen voor de CNC freeswereld, hoeven ze maar te bellen”, zegt hij.

Mooiste vak

Want na Londen weet hij nog meer dan ooit: het vak van CNC-frezer is het mooiste dat er is, als je je vak goed beheerst. “Je maakt van een blok metaal de mooiste producten; bijna elke vormgeving kunnen we uit metaal maken. Toleranties die je met het blote oog niet meer kunt zien, maar die je wel freest.” Dat vindt Chris het mooie aan zijn vak.

 

Meer informatie

VakKanjers

Chris van Helmond op WorldSkills website

 

Foto’s: Olivier Huisman CoasterSketch.co 

Pin It on Pinterest