Het Fraunhofer ILT toont dit jaar op EuroMold een nieuwe laserpolijstmachine, die uit een 5-assige portaalmachine én een 3-assige laserscanner bestaat. Hiermee kunnen complexe werkstukken geautomatiseerd hoogglans gepolijst worden.

Een goede polijster heeft nu zo’n tien minuten nodig om één vierkante centimeter van een gereedschap of matrijs te polijsten. Te duur, maar ook steeds moeilijker te realiseren, omdat het handmatig polijsten een uitstervend beroep is. Steeds meer bedrijven vinden geen goede vakmensen meer. Daarom heeft het Fraunhofer ILT samen met Maschinenfabrik Arnold en S&F Systemtechniek een nieuwe werktuigmachine ontwikkeld, die deze bewerking automatiseert. Edgar Willenborg, groepsleider bij het onderzoeksinstituut in Aken: “Conventionele technieken halen materiaal aan het oppervlak weg. Wij smelten met de laser een toplaag van 20 tot 100 µm. Door de altijd aanwezige oppervlaktespanning wordt deze daarna weer glad getrokken waardoor je een spiegelglad oppervlak krijgt.”

Voldoende voor veel toepassingen

Momenteel haalt men met deze machine al een oppervlakteruwheid van 0,1 tot 0,4 µm. Dat is, geeft Willenborg toe, minder nauwkeurig dan je met handmatig polijsten haalt. “Maar voor veel branches is dit voldoende, bijvoorbeeld voor gereedschappen voor glassmelten en pers- en smeedgereedschappen.” Hier spelen vooral de tijd- en kostenbesparing die je met de nieuwe techniek bereikt een doorslaggevende rol. De machine is zo’n tien keer sneller dan handmatig polijsten. Deze hoge snelheid is onder andere te danken aan de laserscanner, een spiegelsysteem dat de laserbundel zeer snel over het oppervlak leidt. Op kleine oppervlakken komt men tot wel 1 meter per seconde.

Postprocessor ontwikkeld

Om het polijsten nog verder te automatiseren, hebben de ontwikkelaars meteen een postprocessor gebouwd. Het 3D CAD-model van het gereedschap dat gepolijst moet worden is het uitganspunt voor de berekening van de de bewegingen van de laserstraal. “We gebruiken hiervoor gewone CAM-programma zoals die bij het frezen worden ingezet”, legt Willenborg uit. “Dergelijke programma’s zijn meestal al beschikbaar in het bedrijf en de medewerkers zijn er vertrouwd mee.”

EuroMold 2011

De nieuwe machine is zo goed als industrierijp. Op EuroMold 2011 (29 november tot en met 2 december in Frankfurt) wordt de techniek voor het eerst getoond. Het Fraunhofer ILT doet dit in hal 11, stand C66.

 

Meer informatie

Fraunhofer ILT

 

 

 

Pin It on Pinterest