Rinke Koehoorn tussen de twee 5-assige machines

Twee Koreaanse bewerkingscentra: de Doosan VC630/5AX en de KiHeung FTV500. Beide 5-assige machines, maar totaal andere concepten. Die blijken bij Magifa Zaanstad elk hun specifieke voordelen te hebben. Maar bovenal, zegt directeur Rinke Koehoorn, levert het 5-assig bewerken kwaliteits- en productiviteitswinst op.

Magifa Zaanstad is een toeleverancier pur sang: veelal losse componenten, soms complete projecten. Kleine series en prototypes, met nauwkeurigheden tussen 0,005 en 0,01 mm. Nauwkeurigheid betekent hier vooral evenwijdigheid van vlakken. “We doen veel ontwikkeling en engineering voor onze klanten”, zegt Rinke Koehoorn. Die klanten komen uit tal van sectoren: van de halfgeleiderindustrie tot voeding en offshore; van de medische tot de baggerindustrie.

 “Dankzij het knie-concept van de KiHeung kun je ook relatief lange delen goed bewerken”

Gebrek aan vakmensen

De eerste 5-assige machine die hij gekocht heeft, is de KiHeung FTV500, geleverd door Dormac CNC Solutions. Voor de Noordhollandse verspaner waren er destijds meerdere redenen om op deze technologie over te stappen. Redenen die, zo zegt hij, vandaag de dag nog steeds gelden. “Het moet allemaal sneller en beter. In het verleden hadden we zes opspanningen nodig om één plaat te bewerken, nu twee. Het risico op fouten neemt daardoor af. Het scheelt bovendien tijd. Tegenwoordig verdien je je geld door slim te werken. In deze regio is het moeilijk goede vakmensen te vinden. Ook daarvoor heb ik in 5-assige technologie geïnvesteerd.” Recent is er nog een tweede machine bijgekomen, ook geleverd door Dormac CNC Solutions: een Doosan VC630/5AX.

 

[box type=”note” style=”rounded” border=”full”]Dormac CNC Solutions heeft een compleet aanbod van 5-assige bewerkingscentra: van de machines puur voor 5-vlaksbewerkingen tot geavanceerde machines voor het hoogwaardig 5-assig simultaan frezen. Naast de KiHeung en de Doosan zoals Magifa deze gebruikt, zit in het programma ook de Dahlih DMX 320 – 5 assig, die op de EMO 2011 in première ging. Deze machine heeft een spindelmotor met een vermogen van 7,5 kW (10.000 t/m). Verder is er de nieuwe Doosan DNM 350 5AX. Bij deze machine zit de A-as in de tafel (maximaal 150 graden kantelen) en draait de C-as over 360 graden rond. De Doosan NX 500 5AX is een 5-assige machine die vooral bestemd is voor de gereedschap- en matrijzenindustrie. In deze machine zitten de 4e en 5e as eveneens in de tafel. Dormac CNC Solutions vertegenwoordigt ook het Duitse Alzmetall, dat 5-assige bewerkingscentra bouwt. Alzmetall bouwt deze machines in 4 uitvoeringen: de GS650, de GS800, de GS1000 en de nieuwe GS4000. Het bijzondere concept van het gegoten machinebed en de dubbele geleidingen links, rechts en in de kolom (box in box principe) geven de machine voldoende stabiliteit om er zowel frees-, draai- als slijpbewerkingen op uit te voeren.

Op 25 en 26 november houdt Dormac CNC Solutions open huis.

Op de Metavak in Gorinchem (8, 9 en 10 november) toont Dormac de Dahlih DMX 320 – 5 assig.

Dormac CNC Solutions

Breeuwhamer 25 1648 HG De Goorn

T +31 229 542 485

E-mail: info@dormac.nl

Internet: www.dormaccncsolutions.nl [/box]


Verschillende concepten

Twee Koreaanse machines, echter verschillende concepten. Doosan kiest ervoor om de 4e as in een juk tussen twee wangen te plaatsen; KiHeung plaats een knie (4e as) onder de draaitafel (5e as). Qua nauwkeurigheid merkt men bij Magifa geen verschil tussen beide concepten. “In de praktijk hebben beide concepten hun specifieke sterke kanten”, vindt Rinke Koehoorn. “Hoewel de KiHeun een kleinere machine is, kun je dankzij het knie-concept ook lange delen goed op deze machine bewerken. Langere delen dan je zou verwachten bij zo’n machine. Als je de tafel kantelt, heb je veel ruimte.” Voor zwaardere verspaning leent zich het Doosan-concept wellicht iets beter, omdat de 4e as, ingeklemd tussen twee wangen, van nature iets stabieler is. “Wat de nauwkeurigheid betreft, werken beide machines probleemloos. Ook de KiHeung is een stabiele machine.”

 

Lees hier de volledige business case over 5-assig bewerken door Magifa Zaanstad.

Of vraag een herdruk van het artikel aan: info@made-in-europe.nu (vermeld in de onderwerpregel Magifa Zaanstad; de herdruk wordt u gratis toegestuurd door Dormac CNC Solutions).

 

Meer informatie:

www.magifa.nl

 

 

 


Pin It on Pinterest