Dit werkstuk is op een D300 gefreesd met een rondloopnauwkeurigheid van 8 micron

Hoe controleer je de nauwkeurigheid van je 5-assige machine? Eenvoudigweg door een conus te frezen. Die tip had Matthias Wilke, productmanager bij Makino, vorige week tijdens de Precisiebeurs in Veldhoven.

Twee werelden komen bij elkaar

Wilke sprak op de beurs namens Produtec, dat Makino in de Benelux vertegenwoordigt. Volgens de productmanager van de machinebouwer schuiven de productie van stempels en matrijzen – veelal unieke producten – en de serieproductie van high end precisiecomponenten steeds dichter naar elkaar toe. “Gereedschap- en matrijzenfabrikanten willen in één keer een hoge nauwkeurigheid, willen moeilijke materialen verspanen en liefst manloos werken. Hetzelfde willen de fabrikanten van precisiecomponenten, die groten series maken. Beiden zoeken een zeer stabiel proces.” Makino doet hier veel aan door met name de thermische stabiliteit van de machines op een zeer hoog niveau te leggen.

Volumetrische nauwkeurigheid

De fout die volgens Matthias Wilke veel verspaners maken, is zich blind staren op de positioneernauwkeurigheid die fabrikanten opgeven. “Die heeft bijna altijd betrekking op de nauwkeurigheid van één as. Als je vervolgens de nauwkeurigheid van je werkstuk opmeet, kom je tot heel andere waarden.” Een simpele test om de volumetrische nauwkeurigheid, zoals Wilke zegt, te meten is het frezen van een conus op een vijfassige machine. Daarin komt namelijk de nauwkeurigheid van het complete assenstelsel samen. “Vervolgens meet je de rondheidnauwkeurigheid en je weet hoe nauwkeurig je machine werkelijk is.” Makino haalt bij een conus, gefreesd op de D500 en de nieuwe D300, een rondheidnauwkeurigheid van 2,9 micron, onder andere door de toepassing van krachtige direct drive motoren, die je vast kunt zetten zonder ze te klemmen en door veel aandacht te schenken aan de thermische stabiliteit van de machines.

 

In het volgende digimagazine verschijnt een uitgebreider artikel over de lezing van Matthias Wilke en de nieuwe 5-assige machine die Makino op de EMO heeft gepresenteerd.

 

Meer informatie:

Produtec

Makino D300

 

 

 

Pin It on Pinterest