Matsuura heeft op EuroMold verrast met een nieuwe machinelijn, de LUMEX Avance 25. Deze hybridemachine combineert lasersinteren met CNC-frezen in een machine en in een bewerking. De machine is direct beschikbaar voor de Europese markt (video onderaan dit bericht).

Onmogelijke matrijzen maken

Wie nog twijfelt over de toekomst van additive manufacturing, kan zijn bedenkingen na EuroMold 2011 definitief over boord zetten. De Japanse fabrikant van CNC-werktuigmachines toonde in Frankfurt een voor de wereld op Japan na nieuw machineconcept, de LUMEX Avance 25. “Hiermee kunnen we matrijzen maken die je eigenlijk op geen enkele andere manier kunt maken”, aldus directeur Takashi Kuratsuwa van Matsuura Europe. Complexe matrijzen worden nu veelal opgebouwd uit losse componenten, die zowel gefreesd als gevonkt worden en daarna samengesteld worden. Met de LUMEX 25 kan Matsuura monoblok componenten bouwen, ook al hebben deze diepe, zeer nauwe caviteiten. EDM is als bewerkingstechnologie niet meer nodig.

Hybridemachine

Daartoe worden eerst enkele lagen metaalpoeder met lasersintering op elkaar gelegd. De hoogte hangt af van de effectieve gereedschaplengte waarmee je het ruwe metalen deel gaat bewerken. Dat gebeurt in dezelfde machine in dezelfde procesgang. Daarna gaat het lasersinteren weer verder, wordt er weer gefreesd etc. Deze twee processen worden net zovaak afgewisseld met elkaar totdat het totale werkstuk klaar is. Matsuura beweert dat de totale doorlooptijd van het werkstuk dat in Frankfurt werd geproduceerd, met 62 procent wordt verkort, ondanks dat het lasersinteren op zichzelf geen snel proces is.

 

 

Gefreesd wordt met een spindel met 45.000 of 60.000 t/m met een kleine frees, zodat de krachten op het werkstuk zeer gering blijven. Speciale software zorgt ervoor dat de overgangen tussen de verschillende lagen niet zichtbaar is.

Koelkanalen

In Frankfurt werd een gereedschap getoond voor de behuizing van een accuboormachine. Dit is gemaakt van een ultrahoogsterkte legering (met 15 tot 25 procent nikkel). De productie vergt ruim 59 uur lasersinteren en 172 uur frezen. “Je kunt deze werkstuk echter met geen enkel ander proces vervaardigen als je het uit een blok materiaal wil”, zegt Takashi Kuratsuwa. Een groot voordeel is bovendien dat je vlak onder het oppervlak koelkanalen kunt leggen die voor een aanzienlijk snellere spuitgietcyclus worden.

Voorbehouden aan Japan

Voor Matsuura is de techniek minder nieuw dan het lijkt. Deze is namelijk tien jaar geleden samen met panasonic ontwikkeld. In Japan zijn inmiddels 23 machines operationeel, sinds de eerste in 2005 werd gepresenteerd. Nu heeft de machinebouwer van de Japanse overheid toestemming gekregen om de technologie te exporteren. EuroMold was de eerste beurs waar dit werd getoond. “Deze machine blijft in Europa en is direct beschikbaar voor de verkoop. Het is bewezen technologie.”

Lees hier een interview met professor Bert Lauwers over hybridemachines.

Bekijk hier een video van de Lumex Avance 25

Pin It on Pinterest