Fanuc Robodrill met draaizwenkas van Nikken

Frezen van keramiek, speciaal ontwikkeld voor het verspanen van composieten. 5-assig bewerken op een draai-tapcentrum en draadvonken tot 1000 keer de diameter. Zomaar drie innovaties die op EuroMold te zien waren.

1000 x D boren

Om met deze laatste innovatie te beginnen: BES, een Duitse fabrikant van EDM-boormachines, heeft samen met de Hochschule Karlsruhe een machine gebouwd om zeer precies diepe gaten te vonken. Tot nog toe is men erin geslaagd om een gat te boren van 1 mm diamater en 1036 mm diep. De lange Z-as die hiervoor nodig is, werd door BES samen met de Duitse hogeschool voor BMW ontwikkeld in een onderzoeksproject. “Deze 1036 mm is de absolute top die we gehaald hebben. Een gat van 500 mm lengte is geen enkel probleem meer”, zegt directeur Helmut Blickle van BES Funkerosion. De technologie wordt dan ook op meerdere plaatsen ingezet. Bijzonder is dat in het 0,8 mm dunne gereedschap meerdere kanalen zijn, waardoor met CO2 wordt gespoeld. Om te voorkomen dat het gas in de atmossfeer komt is een gesloten kringloopsysteem ontwikkeld.

Zes-assig boren

BES toonde op EuroMold nog een andere innovatie: een multi-assensysteem dat op de tafel kan worden geplaatst. Deze twee extra assen zijn ontwikkeld door het Duitse bedrijf ITS Technologies. Het kan zowel horizontaal als vertikaal ingezet worden en is geschikt voor zowel handbediende als pneumatische spanmiddelen. De rondtafel draait met maximaal 25 omwentelingen per minuut. Dat ITS Technologies deze twee extra assen op de machine van BES demonstreerde, heeft er alles mee te maken dat de machinebesturing van BES Funkeosion standaard zes assen kan besturen. “Die optie hebben wij standaard, zodat je al onze machines eenvoudig kunt uitbreiden met de twee extra assen van ITS”, legt Blickle uit. Hij ziet vooral mogelijkheden voor de stempel- en matrijzenbouw. In Nederland beschikt Ter Hoek Vonkerosie in Rijssen over een boorvonkmachine van BES Funkerosion, dat hier door Produtec vertegenwoordigd wordt.

Robodrill met draai-zwenktafel

Fanuc toonde in Frankfurt het boor-frees-tapcentrum Robodrill alpha serie (in Nederland Landre), maar dan in combinatie met een draaizwenkunit van de Japanse fabrikant Nikken. Deze toevoeging maar het compacte boor-tapcentrum opeens veel breder inzetbaar. Op EuroMold verspaanden Fanuc en Nikken het typische demowerkstuk voor 5-assige machines, een klein turbineblad. De fabrikant van draai-zwenktafel levert deze in meerdere uitvoeringen, waaronder zelfs modellen met een directe aandrijving, belastbaar tot zelfs 175 kilo.

Keramische frees

Een innovatie die nog in de kinderschoenen staat, is de keramische frees van Ceramill. Deze zessnijder is ontwikkeld voor het frezen van glasvezel versterkte composieten, zoals die veel in de luchtvaart worden gebruikt maar nu ook aan een opmars in de automotive bezig zijn. De frees werd op de beurs getoond door Wolfgang Leonhardt.

Keramiek voor EDM

Hij heeft dit jaar met zijn bedrijf Leroxid de Gouden EuroMold Award gewonnen. Leroxid maakt van een speciaal soort, goed vonkbaar keramiek, inserts voor de stempel- en matrijzenbouw.  Omdat het keramiek slijtvast is, kun je kritische onderdelen van een gereedschap een aanzienlijk langere standtijd geven. Tegelijkertijd verkort je de cyclustijd van bijvoorbeeld het spuitgieten. Wolfgang Leonhardt: “De miniaturisering van componenten vraagt om zwaar belastbare materialen, die echter abrassief uitwerken op matrijzen en stempels. Dankzij de inserts van Leroxid kunnen de kleine onderdelen in de toekomst toch concurrerend geproduceerd worden.”

 

 

Pin It on Pinterest