De machine is een 5-assige gantry machine met 3D scanner

Het Fraunhofer ILT liet op EuroMold de laserpolijstmachine zien, waarin een heel nieuwe technologie wordt toegepast. Deze zorgt voor een heel andere kijk op polijsten, aldus de Duitse onderzoekers.

1 meter voeding per seconde

Vorige maand schreven we al over deze nieuwe machine. Op de beurs in Frankfurt werd deze getoond en werden meer details bekend gemaakt. De laserpolijstmachine is door het ILT in Aken ontwikkeld samen met machinebouwer Arnold Ravensburg en S&F Systemtechniek. De machine bestaat uit een 5-assige gantry machine waaraan een 3-assige scanner is toegevoegd om het laserlicht zeer snel over het oppervlak van het werkstuk te bewegen. Zelfs op kleine oppervlakken – want daar is de machine voor bedoeld – haalt men hiermee voedingen tot 1 meter per seconde en meer. De banen die de laserstraal aflegt worden automatisch berekend op basis van het CAD-model van het werkstuk. Hiervoor gebruikt men een standaard CAM-pakket. “Het voordeel is dat medewerkers dat al kennen van het frezen”, zegt Edgar Willenborg, afdelingshoofd bij het Fraunhofer ILT. Wel heeft het instituut een speciale postprocessor voor de polijstmachine ontwikkeld. Deze postprocessor zorgt ervoor dat de laserstraal waar nodig aangepast wordt aan bijvoorbeeld speciale hoeken in het werkstuk. De werkstukken mogen maximaal 350 mm hoog zijn en 100 kilo wegen.

 

 

Speciaal proces

Als laserbron gebruikt Arnold, dat de machine gaat vermarkten, een Rofin fiberlaser met een vermogen van 500 W. Het is wel een continue laser, geen gepulste. Het laserlicht smelt een dunne laag aan het oppervlak van het werkstuk en door het afkoelen ontstaat een gepolijst oppervlak. “Dankzij deze heel nieuwe polijsttechnologie is het eenvoudiger om een polijstmachine te bouwen”, zegt Willenborg. “In tegenstelling tot voor de gangbare polijstbewerkingen hangt het eindresultaat nu niet meer af van de stijfheid van de machine, maar meer van de oppervlaktespanning.”

Voldoende nauwkeurig

Volgens een zegsman van de machinebouwer worden nog niet de hoogglans polijsteffecten gehaald die je met manueel polijsten kunt bereiken, maar voor veel toepassingen is dat niet nodig. “En daar bespaar je met deze machine heel veel tijd en je hebt een reproduceerbare techniek. Je kunt elke keer hetzelfde resultaat bereiken.” De polijstkwaliteit schommelt tussen 0,1 tot 0,4 µm. Meerdere materialen zijn geschikt voor deze technologie: gietijzer, gereedschapstaal, titaan etc.

Vanaf 350.000 euro

De laserpolijstmachine is, zo liet een zegsman van Arnold op EuroMold weten, direct beschikbaar voor de verkoop. De techniek is namelijk voldoende uitontwikkeld om te worden toegepast. Prijskaartje: vanaf 350.000 euro. Arnold Ravensburg bouwt de machine alleen op bestelling. Wel kan men testen doen op de machine die in Aken bij het Fraunhofer ILT staat.

 

Meer informatie

Arnold Ravensburg

Fraunhofer ILT  

 

Pin It on Pinterest