Het nieuwe Valvecenter van Danobat

Danobat presenteert komende week een machine voor het compleet bewerken van kleppen. Tot een diameter van 800 mm kunnen deze met dit Valvecenter in één opspanning  aan meerdere zijden gedraaid, geboord en getapt worden. Die laatste bewerkingen gebeuren eventueel met vier boorkoppen tegelijkertijd.Compleet bewerken

Vanaf 23 januari opent de Spaanse machinebouwer Danobat de deuren om speciaal de aandacht te vestigen op oplossingen voor het bewerken van kleppen voor onder andere de petrochemie en offshore-industrie. Tijdens deze huisshow tonen de Spanjaarden de nieuwe versie van hun Valvecenter-machine voor het compleet bewerken van deze producten. De vernieuwing zit volgens Frank Glas van TMMT High Tech in enerzijds het compleet kunnen afwerken van grote kleppen, anderzijds in de productiviteitswinst door efficiënter te boren en te tappen. “Die kan tot wel 30 procent bedragen.”

Vier boorkoppen

De klep zit gespannen in de klauwplaat, die nadat één zijde bewerkt is 90 graden draait zodat de andere zijde bewerkt kan worden. De maximale diameter van een klep kan nu 800 mm zijn (vroeger 500), de nauwkeurigheid waarmee wordt bewerkt ligt rond de 0,015 mm. Enkel bepaalde kleppen moeten nog op een andere machine gelept worden, alle andere kleptypen komen compleet afgewerkt van het Valvecenter. De productiviteitsverbetering komt vooral doordat er meer gereedschappen gewisseld kunnen worden dan bij het oude type.

Boren van flensgaten gebeurt met 4 boorkoppen tegelijkertijd

In de bewerkingstoren zit onder andere een centrale boorunit met verwisselbare boorstangen voor de centrale boring van de klep. Een optie is om een meerspindelige boorunit op de machine te plaatsen voor het boren en tappen van de flensgaten. Dit kan met één, twee of vier boorkoppen gelijktijdig gebeuren, afhankelijk van de keuze die de klant maakt. Frank Glas: “Als je met vier koppen in één keer flensgaten kunt boren, dan bespaar je extra tijd.” Een complete klep van 800 mm bewerken kan dan ook – afhankelijk van de precieze bewerkingen – in zo’n anderhalf uur tijd gebeuren.

Series nodig

Daarmee geeft hij impliciet een nadeel van de machine aan voor de Nederlandse markt. Frank Glas: “Met een omsteltijd van 2 uren moet je wel een aantal standaard kleppen in een keer kunnen bewerken en die series zie je in Nederland nauwelijks nog. Hier worden vooral enkelstuks verspaand.” Hij heeft het dan over 25 tot 30 kleppen per keer, allemaal identiek of een familie van producten. Toch heeft een van zijn Nederlandse klanten al positief op het machineconcept gereageerd. “Die ziet er voor de toekomst wel brood in.”

 

Meer informatie

Danobat neemt eind februari deel aan de METAV in Düsseldorf. Of deze Valvecenter daar getoond wordt, is nog niet bekend. TMMT High Tech, onderdeel van de GB Group, vertegenwoordigt Danobat voor Nederland uitgezonderd de freesmachines.

 

Pin It on Pinterest