Henk (midden) met zijn team en de Heilige Barbara, klaar voor RapidPro

Wat hebben de Heilige Barbara en RapidPro met elkaar van doen? Wie het antwoord op die vraag zoekt, kan woensdag of donderdag het beste op de beurs in Veldhoven langs gaan bij Henk ten Dolle van Palio. Hij neemt het heiligenbeeld mee naar de beurs. 

De H. Barbara van Nicodemië is niet alleen de beschermheilige van de koempels uit de Limburgse en Duitse mijnbouwindustrie. Ze is ook de patrones van de metaalgieters. En juist die doelgroep wil Henk op RapidPro aanspreken. Want hij torst ook een gietmal vanuit Winterswijk mee om op de beurs te tonen. Een zandvorm in de vorm van een balie, geprint op een van de machines van Voxeljet, zoals dat vorige maand nog in Frankfurt op EuroMold te zien was. Metaalgieten mag dan een van de oudste sectoren uit de metaalverwerkende industrie zijn, de nieuwe 3D printtechniek levert ook deze branche aanzienlijke voordelen op, meent Henk. Kortere doorlooptijden omdat je direct vanuit je CAD-file een gietmal kunt printen; lagere handlingkosten omdat je geen grote voorraden gietmallen hoeft aan te houden en meer flexibiliteit. Henk Buining van TNO Industrie en Techniek spreekt hier de tweede beursdag over, donderdag 26 januari.

Clusterproject

TNO voert momenteel namelijk een kennisoverdrachtsproject rond 3D printen voor metaalgieten uit. De techniek kan ook ingezet worden voor positieve moedermodellen van uitbrandbaarmateriaal, voor het gieten van zeer nauwkeurige gietstukken. Henk ten Dolle: “De eerste resultaten van dit project zijn heel mooi.” De oude en de nieuwe wereld, ze komen dus samen op RapidPro, waar Barbara naast de gietvorm van Voxeljet staat. Innovatie uit de 21e eeuw biedt ook een eeuwenoude industrie nieuwe kansen.

 

Pin It on Pinterest