“Ofwel we verliezen hier almaar meer banen aan de Aziaten ofwel zetten we in op de transformatie van onze bestaande industrie” zegt de Belgische gereedschapmaker Mario Fleurinck. En die transformatie gaat richting digitale productie wat hem betreft.

Digitale fabriek

Mario Fleurinck siert deze week de cover van het Belgische blad Vacature. De self-made ondernemer leidt sinds acht jaar de Belgische gereedschapmaker Melotte. Sindsdien is hij bezig het bedrijf om te vormen naar een digitale fabriek, waar klanten hun 3D tekeningen heen sturen om enkele dagen later de geprinte componenten terug te krijgen. Voornamelijk van kobalt en titanium. Tandprothesen zijn een van de belangrijkste producten die nu nog worden gemaakt, maar voor de toekomst liggen alle mogelijkheden open. Melotte is vorig jaar uitgeroepen tot een van de 100 bleu economy bedrijven ter wereld, een internationaal initiatief dat bedrijven aanzet om duurzamer aan de slag te gaan. Melotte gebruikt voor het printen van de metalen compontenten de technologie van  selective lasersmelten.

Milieuwinst

In het artikel legt Fleurinck voortdurend de nadruk op de milieuwinst die je met de digitale productietechniek boekt.

Is het anno 2012 niet belachelijk om grondstoffen uit de grond te halen in Afrika, die naar Amerika te verschepen waar ze tot halffabrikaat worden opgewerkt, dat vervolgens naar China of Japan te versturen om het tot een mechanisch onderdeel om te toveren en het dan in Europa aan de man te brengen.”

Lokaal produceren

Daarmee slaat de gereedschapmaker precies de spijker op de kop. De kracht van additive manufcturing – of digitaal produceren – zit niet aleen in de designvrijheid. Think global, act local kun je met deze productietechnologie perfect invullen. Dat aspect wordt te weinig benadrukt in alle discussies over het 3D printen. Ieder zijn eigen fabriekje thuis is overdreven, maar regionale fabrieken zijn wel een realistisch toekomstbeeld. Waarom inderdaad grondstoffen en goederen de halve wereld rond sturen als je het dichtbij ook kunt maken, tegen kosten waarmee je kunt concurreren met Aziatische lage lonen landen?

Wanneer je in serie producten aflevert die ze in China of Vietnam tegen eentiende van de prijs maken, dan ben je hoogstens een onderhoudstechnieker.”

Veldhoven en Kortrijk

Mario Fleurinck van Melotte is een van de initiatiefnemers van van het Additive Manufacturing.be Network, dat deze week op RapidPro een award uitreikt aan Belgische ondernemingen om de toepassing van digital manufacturing te stimuleren. Mario Feurinck zelf houdt op 2 februari een lezing tijdens het Metapro Netwerkevent in Kortrijk.

 

Lees hier het hele interview.

1 gedachte over “De blauwe revolutie van een gereed-schapmaker

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest