De automatische smeerunit voor spindels.

Wie absolute nauwkeurigheid zoekt en 24/7 productie wil, moet zijn proces daar tot in de kleinste details op afstemmen. Tot en met het vet voor de spindellagers. Het Duitse Lubricant Consult heeft onder de merknaam Lubcon Turmogrease een smeervet ontwikkeld voor high end spindels.

Weinig temperatuurgevoelig

De huidige manier van produceren, onbemand frezen, hoge snelheid- en high performance frezen en zorgen voor een zwaardere belasting van de freesspindels. Turmogrease Highspeed L 252 is een smeervet, speciaal ontwikkeld voor hoge snelheidsspindels en spindels die langdurig aan een stuk gebruikt worden. Een van de bijzonderheden is de geringe opwarming van het vet, ook als veelvuldig of langdurig met hoge toerentallen wordt gefreesd. De temperatuur heeft namelijk een grote invloed op de standtijd van vet: elke 15 graden temperatuurstijging halveert de levensduur van het vet. Ook de wrijving vermindert door de samenstelling van het vet. Hieraan zijn nieuwe synthetische oliën, antioxidanten en antislijtage additieven toegevoegd om de prestaties van de lagersmering ook onder zware omstandigheden te waarborgen.

Nut smeersysteem

Schade aan lagers ontstaat vaak door een verkeerde of slechte smering. Dat geldt volgens Van Meeuwen, dat de Lubcon-producten in de Benelux op de markt brengt, voor ongeveer een op de drie schades aan lagers. Overigens valt slechts een half procent van alle lagers uit, de rest gaat langer mee dan de machine of het apparaat. Lagerschade valt relatief eenvoudig te voorkomen met regelmatige inspecties en een smeerschema. Op de EMO liet de Duitse producent enkele maanden geleden het elektromechanisch QuattroMax 30 smeersysteem zien, dat ontwikkeld werd voor gebruik in combinatie met moderne spindels. In de houder zit slechts 30 cm3 smeervet, waardoor teveel smeervet voorkomen wordt, want dat is bijna net zo slecht als te weinig. Met een werkslag kan de spindel automatisch op vier punten gesmeerd worden. De frequentie waarin dit gebeurt, is bij het smeersysteem vrij programmeerbaar. De complete unit kan in de machine geïntegreerd worden en vanuit de machinebesturing worden bediend.

 

Meer informatie

Lubcon Consult 

Van Meeuwen 

Pin It on Pinterest