Bedrijven in het reparatiewerk of die veel enkelstuks en kleine series draaiwerk hebben, kiezen dikwijls voor een teach-in draaibank. Maar is dat vandaag de dag de beste investering?

In het digimagazine dat deze week verschijnt geeft Joost Verschure van Dormac CNC Solutions antwoord op deze vraag. De leverancier van Doosan-machines laat in ieder geval op de Techni-Show een Puma 700 XLY zien met een Siemens 828D sl besturing, vooral om bezoekers de eenvoud van de besturing te laten ervaren.

Iphone-achtige besturing

Het digimagazine gaat dieper in op een aantal thema’s die vandaag de dag in de verspaning leven en geeft daarnaast suggesties voor noviteiten die je op de beurs kunt bekijken. Qua machinebesturing laat Hurco de Techni-Show bezoekers ervaren hoe snel je met de eigen WinMax besturing je programma hebt gemaakt. En STYLE Hightech grijpt de beurs in Utrecht aan voor de introductie van besturingsversie 4.0, waarvoor men inspiratie heeft geput uit de eenvoud van de bediening van de iPhone.

Automatisering

Automatisering zal ongetwijfeld ook dit jaar een hot issue zijn. Cellro toont op de Techni-Show voor het eerste de Smartcell live. Het bedrijf is ook op andere stands aanwezig: bij Renishaw toont men in een robotcel hoe je met de Equator, een van de nominaties voor de Techni-Show Innovatie Award, geautomatiseerd je producten kunt meten. De nominaties voor de Innovatie Awards die van belang zijn voor de verspaning, worden nog eens gepresenteerd in het digimagazine. Het thema automatisering wordt heel praktisch belicht door MetalTech, de toeleverancier uit Weesp. Sinds een jaar werkt MetalTech met een Kawasaki-robot met visionsysteem, gekoppeld aan een Mazak-bewerkingscentrum. Peter van Leeuwen van MetalTech doet een boekje open over hoe hij robotbelading heeft aangepakt.

Nieuwe generatie gereedschappen

Zonder goede tooling heb je aan de snelste machines en de slimste robots niks. En met moderne gereedschappen valt er winst te halen, legt Gert Spaargaren van Kennametal uit. Dan moet je de moderne generaties gereedschappen wel goed inzetten en niet de verspaningsparameters gebruiken die je jaren geleden toepaste. Hagro Precisie doet in het digimagazine uit de doeken hoe je met de nieuwe LMT-gereedschappen tot een verdubbeling van de snijsnelheden bij het frezen van gietijzer komt. De wijze waarop LMT de coating op de TeraSpeed gereedschappen aanbrengt, blijkt in de praktijk tot deze dubbele snijsnelheid te leiden.

Of alles 3D printen?

Wordt er straks nog wel verspaand, als iedereen 3D gaat printen? Die vraagt komt aan bod in een terugblik op RapidPro, de 3D printbeurs die vorige maand plaats vond. Misschien geeft Rein van der Mast, consultant bij Solide, misschien wel het beste antwoord als hij 3D printen bestempelt als “bridge manufacturing” technologie. 3D printen overbrugt de overgang naar de echte serieproductie. Daarvoor is verspanen nog altijd de beste techniek.

Nog geen abonnee? Neem hier een gratis abonnement en ontvang deze week het digimagazine in je mailbox.

 

Pin It on Pinterest