Miniaturisering is absoluut een thema in de verspanende industrie. Freesjes met een diamater van enkele honderdste millimeters zijn geen uitzondering meer. Daar heb je geen grote machine voor nodig. Wel kennis, zo zegt men bij de Duitse horlogemaker Junghans.

Terug van weggeweest

Dertig jaar geleden heeft Junghans, een van de grotere werkgevers in Schrammberg in het Zwarte Woud, afscheid genomen van de productie van mechanische uurwerken. Toen dacht men nog dat de zelf geproduceerde quartz-horloges het zouden gaan maken. De fijnmechanische freesdelen die nog nodig waren, werden ingekocht. Recent heeft de Duitse horlogemaker de technologie voor de productie van fijnmechanische componenten terug in eigen huis gehaald. Met een OM-2 microfreesmachine van de Amerikaanse machinebouwer Haas Automation freest men de componenten nu weer zelf. OM staat bij het Amerikaanse merk voor Office Mill, inderdaad een freesmachine die zo compact is dat deze in een kantooromgeving past. Het gaat om een 4-assige freesmachine, die standaard al is voorbereid voor een 5e as.

Supernauwkeurig

Junghans freest de microcomponenten voor het mechanisch uurwerk met een 30.000 toerenspindel in de Haas-machine. De onderdelen worden gefreesd uit messing en staal.

 

 

 

De tandwielen de men freest zijn gemaakt van staal. Het finishen van de delen gebeurt nog handmatig. Dat onderscheidt de horlogemaker van de algemene toelevering, meent directeur Matthias Stotz. “Bij ons komt het niet op de laatste seconde bewerkingstijd aan. Kwaliteit en precisie staan veeleer voorop.” De tandwielen in de Junghanshorloges kennen bijvoorbeeld toleranties van 5 tot 8 µm. In een van de topmodellen zit een schroef met een schroefdraad van 0,3 mm. Dat is ook voor de verspaners een uitdaging om te maken.

Gereedschappen

De gereedschappen waarmee deze componenten worden gefreesd, zijn doorgaans beduidend kleiner dan 1 mm diameter. Maar ook hier tellen standtijden. De microfrezen gaan gemiddeld tussen de 15 en 20 onderdelen mee. Bijna uitsluitend worden hardmetalen frezen ingezet.

METAC 2012 en Datron

Microbewerken is een van de thema’s op de komende METAV, waar onder andere de Duitse machinefabrikant Datron het nieuwe 5assige bewerkingscentrum C5 toont. Dit is een volwaardig 5-assig bewerkingscentrum voor industriële toepassingen, dat niet groter meet dan 1 m2. De machine is geschikt voor het 5-assig simultaan bewerken van onderdelen met een maximale doorsnede van 60 mm.

In het komende digimagazine van Made in Europe Nu wordt meer aandacht besteed aan het microbewerken.

 

Meer informatie

METAV Dusseldorf (28 februari – 3 maart)

Datron

HAAS

 

Pin It on Pinterest