Automatisering mag niet de flexibiliteit teniet doen. Met de robotcel waarmee Robomotive genomineerd is voor de Techni-Show Innovatie Award, behoud je maximale flexibiliteit. Deze cel moet ook in de productie van kleine series concurrerend zijn ten opzichte van handjes.

Twee robotarmen, adaptieve grijpers die zich aanpassen aan het product en een 3D-vision systeem, dat als de ogen van de robot functioneert. Dat is een notendop de robotcel waarmee Robomotive de nominatie in de wacht heeft gesleept. Op zichzelf zijn al deze drie aspecten niet bijzonder innovatief. De combinatie ervan in een werkend geheel is dit echter wel. Michael Vermeer van Robomotive: “Onze toegevoegde waarde is dat we het geheel in één pakket samenvoegen en erin geslaagd zijn om het vision systeem goed te laten communiceren met de adaptieve grijpers en met de twee robotarmen. We hebben de belemmeringen die er vroeger waren, weggenomen. Het 3D-scannen van een product gebeurt nu heel snel. En nauwkeurig, tot op enkele tiendes van een mm.

[box type=”tick”]Jury-oordeel

Opvallende robot met twee armen die met behulp van 3D vision en slimme grijpers nieuwe mogelijkheden ontsluit voor het toepassen van industriële robots[/box] Kalibreren gaat eenvoudiger, zodat je de skid met daarop de robot ook echt kunt verplaatsen naar een andere machine en daar direct verder kunt gaan. Uniek is ook dat we dit turn key gaan opleveren bij de klant.”

Adaptieve grippers

Met dit concept rond de humanoïde robot van Yaskawa Motoman (verkrijgbaar in de tilcapaciteiten 20, 10 en 5 kilogram per arm) denkt Michael Vermeer een oplossing in handen te hebben voor de maakindustrie.

Het vision systeem herkent de producten, localiseert hun positie en geeft dit aan de robot door. Hierdoor is het zogenaamde 3D-bin picking mogelijk, waarbij gestapelde en ongeordende producten vanuit een bak of pallet door het systeem kunnen worden opgepakt. Kleine series, steeds wisselende producten; die zijn dankzij het vision systeem en de adaptieve grippers geen probleem meer voor de twee-armige robot. “Door het 3D-bin picken hoeven de producten niet meer via trilvullers of mallen geordend te worden. De grijpers passen zich vanzelf aan de vorm van het product aan, je hebt dus ook geen grijperwisselsysteem nodig, wat tijd en geld spaart”, legt Vermeer uit, die voorheen al de nodige ervaring in het automatiseren in de maakindustrie heeft opgedaan.

Mechanische operator 

De Limburgse automatiseerders willen nog verder gaan. Vermeer bestempelt de humanoïde robot als de mechanische operator. En die moet net als zijn menselijke collega gereedschappen kunnen gebruiken. “Daarom gaan we een serie tools ontwikkelen, zodat de robot knoppen kan bedienen, met een steeksleutel bouten kan aandraaien enzovoort.” Michael Vermeer ziet niet in waarom de robot niet zelfstandig een machineklem kan verwisselen. Om de mogelijkheden te tonen, assembleert de robot op de Techni-Show volledig zelfstandig bokwielen. De onderdelen, waaronder een M8 boutje en moertje, worden willekeurig gestapeld in een kist aangevoerd. “Met de normale robotgripper krijg je een M8 boutje niet opgepakt, met de speciale tool wel.”

Toepassingen

Michael Vermeer ziet veel toepassingsmogelijkheden voor de cel. In de assemblage, maar ook voor het beladen en ontladen van allerlei installaties zoals CNC-banken, persen, zetbanken, rekken voor ovens, rekken voor materiaalbehandeling, et cetera.

 

 

 

Je kunt de beide robotarmen, terwijl de installatie zijn bewerkingen doet, zelfs nabewerkingen laten doen. Zijn ervaring tot nog toe is dat het zien van de democel creativiteit bij de mensen losmaakt. “Mensen zien dan de mogelijkheden ontstaan.” Het beladen en ontladen van allerlei installaties met verschillende producten is slechts één toepassingsgebied. Hij gelooft dat je met dit concept kunt concurreren met de handjes, ook als je kleine series produceert. Eenvoudige programmering en gebruikersvriendelijke interfaces zijn daarom onmisbaar. “Het programmeren van zo’n 15-assige robot valt mee. En het vision systeem is al zover dat het inbrengen van een 3D file voldoende is, het systeem zoekt dan vanzelf het voorwerp en algoritmen bepalen de rest.” Hij is ervan overtuigd dat de ‘mechanische operator’ zijn weg gaat vinden naar de Nederlandse maakindustrie. In Japan heeft hij al een robot gezien op een track, die een kraan bedient om het zware product naar de machine te verplaatsen. “Creativiteit bepaalt de grens.”

Robomotive biedt de complete cel aan als turn key project. De ontwikkeling ervan heeft het bedrijf samen gedaan met zowel Yaskawa Motoman als Beltech.

 

Meer informatie

Robomotive

Techni-Show

Bekijk hier alle nominaties

 

[box type=”info”]

Techni-Show Innovatie Awards en Made in Holland Award

Dit is het vierde artikel uit een serie over de nominaties voor de Techni-Show Innovatie Award en Made in Holland Award, die belangrijk zijn voor de verspanende industrie. De winnaars worden 13 maart aan het eind van de eerste beursdag van de Techni-Show bekendgemaakt. Eerder verschenen artikelen zijn:

Fehlmann Picomax 56: veelzijdige inzet troef

TEQQ: van 110 naar 400 spiluren in de maand

AgieCharmilles: optisch de frees meten op vol toerental

[/box]

Pin It on Pinterest