Het Belgische Len Matec heeft een handbediend freesgereedschap ontwikkeld, waarmee je on site dichtingsvlakken van flenzen kunt vlakken. In het reparatiewerk levert dit een enorme tijdbesparing.

Dichtingsvlakken

Len Matec is een Belgische dienstverlener die zich vooral toelegt op on site werk, met name dan in de petrochemische industrie. Daar is ook het idee ontstaan om een gereedschap te ontwikkelen dat je snel en eenvoudig kunt inzetten in petrochemische plants. Het afvlakken van dichtingsvlakken van flenzen vergt vaak namelijk veel meer voorbereidingswerk dat de feitelijke verspaningstijd, weet Marc Geys van Len Matec. Bovendien gaan bij petrochemische installaties meteen veiligheidaspecten een rol meespelen als je elektrische of pneumatische gereedschappen inzet. Daarom is bewust gekozen voor een handbediende oplossing. Doordat je deze eenvoudig in je rugzak meeneemt, hoeven er geen steigers en andere voorzieningen te worden gebouwd. Flenzen hoeven evenmin om uitgebouwd te worden.

Dummy proof

De LMC Mini Facer wordt met een adapter in de buisopening van de flens geplaatst. Met het setje adapters zijn openingen van 16 tot 160 mm geschikt. Via een worm-wormwieloverbrenging beweegt de beitel, als de hendel wordt rondgedraagd, volgens een precies patroon over het dichtingsvlak van de flens en vlakt dit af. Door een andere spoed te gebruiken, kun je een andere oppervlaktekwaliteit bereiken. In principe zijn er twee opties: een stock finish of smooth finish oppervlaktekwaliteit. Gemiddeld kost het minder dan 50 seconden om een dichtingsvlak weer terug te brengen tot de juiste oppervlakteruwheid. De snelheid waarmee je draait, heeft geen effect op de kwaliteit van het oppervlak die altijd constant is. “Het moest dummy proof zijn”, aldus Geys, die zegt dat zijn oorspronkelijke idee gebaseerd is op de ouderwetse koffiemolen van vroeger.

Rusland en VS

De eerste ervaringen zijn positief, ook bij moeilijkere materialen zoals Inconel. Len Matec zegt het zelf in op de projecten die men uitvoert, maar het gereedschap wordt ook al internationaal verkocht. In België gebeurt dat door De Fruytier, in Nederland door Wortelboer. “De grootste markten zijn de VS en Rusland met hun olie-industrie”, zegt Marc Geys.

 

Meer informatie

Len Matec

 

 

Pin It on Pinterest