Voor de freesdraaibewerkingen biedt de Matec 30 HVC voordelen

Wie afgelopen week niet op de METAV is geweest, kan volgende week een en ander inhalen op de Techni-Show. Onder andere de Matec 30 HVC verhuist deze week van Düsseldorf naar Utrecht.

Freesdraaien met 2 opnamesystemen

Hans Blomen van Limas Techniek, de Nederlandse vertegenwoordiging van Matec, merkt een toenemende interesse voor frees-draaibewerkingen, waar de 30 HVC geschikt voor is. “De rondtafel heeft een torque aandrijving met 450 toeren per minuut en je kunt de machine met ontkoppelde gereedschapopname voor het draaien krijgen.” In dat geval wordt aan het spindelhuis een tweede gereedschapopname bevestigd voor de draaigereedschappen. Met name deze optie maakt de machine aantrekkelijk voor het bewerken van werkstukken met een onregelmatig oppervlak, zoals gietstukken. Bij de machine met ontkoppelde opname worden de lagers van de motorspil niet belast tijdens de draaibewerkingen. Eventueel kun je bij deze optie nog een apart gereedschapmagazijn kiezen en je kunt frezen met een HSK-opname en draaien met een Capto-opname.

Heidenhain besturing

Om het freesdraaien nog aantrekkelijker te maken, gaat Matec vanaf september ook de Heidenhain TCN 640 besturing op de machines leveren. Deze nieuwe besturing biedt juist voor de gecombineerde bewerking een aantal extra functionaliteiten. Hans Blomen verwacht dat dit ten koste zal gaan van de Bosch-Rexroth besturing die Matec eveneens aanbiedt, naast Siemens.

Dubbele draaitafel

Verhuist de Matec 30 HVC deze week van Düsseldorf naar Utrecht, de tweede machine van Matec op de METAV-stand wordt naar China verscheept. De Duitse machinebouwer toonde namelijk ook nog een 40 HV met twee rondtafels voor pendelbewerkingen. Bij de uitvoering zoals deze op de METAV stond, waren beide rondtafels op het bed geplaatst. “Je kunt ze ook in het bed verzinken, zodat je langere delen eveneens op de machine kunt bewerken.” De Matec-klant van deze machine heeft daar niet voor gekozen en legt de nadruk op de draaibewerkingen die hij op de freesmachine wil uitvoeren. De HV40 in deze uitvoering heeft een bereik van 4000 mm in de X-richting, 1000 mm in de Y-richting en een hoogte in de Z-richting van 1300 mm.

Meer informatie

Limas staat op de Techni-Show op stand 12.D032

Matec

 

Pin It on Pinterest