De Duitse machinebouwers kijken met een tevreden gevoel terug op de METAV, die 40.000 bezoekers trok. “We hebben machines verkocht op het niveau van voor de crisis”, aldus Gisbert Krause, directeur van Hommel in Keulen.

En dat vindt hij een positief signaal dat van de beurs uitgaat. De beurs heeft volgens hem de goede stemming bij de klanten aangetoond. Dat zegt ook de VDW, de vereniging van Duitse machinebouwers en eigenaar van de METAV, in het afsluitend persbericht. Volgens de VDW had meer dan 40 procent van de bezoekers concrete investeringsplannen, met name in gereedschapmachines, CAD/CAM-systemen, meet- en testgereedschappen en precisiegereedschappen. “Als eerste grote beurs voor de metaalbewerking in dit jaar heeft de METAV in een onzeker politiek klimaat aangetoond dat de stemming in de industrie goed is en de investeringsbereidheid onverminderd hoog blijft”, zegt VDW-directeur Wilfried Schäfer in een reactie op de resultaten van de beurs.

Nederland en België

Overigens was slechts een op de vijf METAV-bezoekers afkomstig uit de toeleveringsindustrie. Het aantal buitenlandse bezoekers nam toe tot 10 procent, waarbij Nederland en België mee aan de top staan van landen waar de meeste buitenlandse bezoekers vandaan kwamen. Meer dan 60 procent van de bezoekers kwam uit de automobiel- en machinebouwindustrie. Toch leiden de exposanten uit de reacties af dat nu ook de toeleveringsindustrie bereidheid toont om weer te investeren, nadat de afgelopen jaren vooral de automobielindustrie de kar getrokken heeft.

Wie niet in Düsseldorf is geweest, kan komende week in Utrecht terecht op de Techni-Show, waar heel wat machines te zien zijn die ook op de METAV hebben gestaan. Bekijk hier de METAV in 10 foto’s.

Pin It on Pinterest