Sunnen Benelux laat deze week op de Techni-Show voor het eerst in de Benelux de nieuwe Tube Hone HTS zien. Met deze nieuwe machine kun je tot 1600 cm3 per uur materiaal (staal 52) weghalen.

Méér dan kuisen

“Velen denken dat honen een langzaam proces is, maar met deze machine laten we zien dat je ook met honen veel spanen in een uur tijd kunt maken. Dit is méér dan kuisen”, zegt Dave Pierssens, sales and application engineer bij Sunnen Benelux. De nieuwe machine wordt gebouwd in de Zwitserse fabriek en heeft een aantal bijzondere innovaties aan boord, naast het unieke design dat Sunnen vooralsnog voorbehoudt aan deze serie.  Zo is de aandrijving voorzien van een automatische versnellingsbak. “De besturing kiest op basis van de diameter en de lengte van de buis automatisch de juiste versnelling”, legt Pierssens uit. Qua bediening betekent dit meer gemak. Ook is de slag acurater.

Constante kruishoek

De nieuwe besturingssoftware zorgt voor een constante kruishoek op elk punt in de buis. Hierdoor horen de kleine verschillen die je anders aan het begin en het eind van de buis hebt, doordat de bewegingsrichting verandert, tot het verleden. In de praktijk betekent dit minder nabewerken om een hoge kwaliteit eindafwerking te krijgen. Bij een conische boring corrigeert de besturing automatisch voor de geometrie van de buis.

Nieuwe hoonkop

Het hoge spaanvolume van de HTS-serie is mede te danken aan de nieuwe hoonkop met twee schalen. Hierdoor zijn er nu stenen rondom, waardoor meer abrassief de binnenzijde van de buis bewerkt. Met deze Shell Tool 2C (maximale diameter 700 mm) komt de HTS machine tot het maximale spaandebiet  van 1600 cm3 per uur. Dave Pierssens: “Met deze nieuwe kop en de nieuwe aandrijving kunnen we meer kracht zetten.”

In de Benelux zijn inmiddels twee machines verkocht, waarvan eentje in een 18 meter lange uitvoering (slaglengte 13.750 mm) aan Hydrauliek Moreels in het Belgische Ronse. De HTS-serie vervangt de HTC-serie.

 

Meer informatie:

Sunnen

 

Pin It on Pinterest