Draaien en frezen in één opspanning is geen nieuws meer. Tenzij je het op de manier doet zoals Chiron volgende week tijdens de huisshow toont. Dan demonstreert men de nieuwe productiecentra met zowel een freesspindel als een gereedschaprevolver die gelijktijdig het werkstuk bewerken.

Tot elf assen

Chiron heeft de grotere versie, de FZ 12 MT, voorzien van een stangenlader, vorige maand voor het eerst getoond tijdens de Franse gereedschapmachinebeurs Simodec. Op de huisshow (van 25 tot en met 27 april) toont de fabrikant ook de FZ 08 MT, die een half jaar geleden op de EMO 2011 in premiere ging. Deze laatste machine heeft in totaal 9 CNC-assen, de andere uitvoering (Fz 12 MT) telt er elf. Hierdoor is het mogelijk om zowel het frees- als draaigereedschap gelijktijdig in te zetten, waarmee Chiron zich dus onderscheidt van de andere aanbieders van draaifreescentra of freesdraaicentra.

5-assig frezen

Het bewerkingscentrum FZ08 MT  heeft een volwaardige freesspil: tot 40.000 toeren per minuut, ijlgang tot 75 m/min en een gereedschapwissel (spaan tot spaan) van 1,9 seconden. Daaraan wordt de gereedschaprevolver met 12 posities voor aangedreven gereedschappen aan toegevoegd.  De revolver heeft een Capto C4 gereedschapsopname. Dankzij de tegenspil kunnen de draaidelen aan zes kanten bewerkt worden. De beide machines zijn voorzien van een zwenkkop waardoor je hiermee naast draaien ook 5-assig kunt frezen.Chiron zegt met dit machineconcept doorlooptijden te halveren, dus de productiviteit te verdubbelen.

Dubbelspindel

Chiron toont tijdens de huisshow verder de nieuwe DZ 08 W Magnum, een machine et twee spindels voor synchroon bewerken van twee werkstukken. Door met twee spindels in serieproductie te werken, bespaar je tot 40 procent energie, zegt de Duitse machinebouwer. De Magnum uitvoering kent een extra grote werkruimte. Dat schept mogelijkheden voor palletbelading, wat men dan ook laat zien. Kiest de klant hiervoor, dan worden de werkstukken in amper 2,4 seconden gewisseld.

 

Meer informatie

Het Open Huis bij Chiron vindt plaats van 25 tot en met 27 april. Behalve dat een groot aantal machines live wordt getoond, zijn er ook lezingen over onder andere het optimaliseren van set-up tijden, flexibele automatisering en maatwerk automatiseringsoplossingen.

Chiron wordt in België vertegenwoordigd door Buhlmann

En in Nederland door Oude Reimer

Pin It on Pinterest