Met toenemende kwaliteitseisen, neemt de druk op de meetkamer toe. Met de huidige meetsystemen is meten in de werkplaats een reëel alternatief. Het Mikrocentrum biedt volgende week de kans om zes workshops zes verschillende systemen te leren kennen.

 

Zes systemen

Het Mikrocentrum speelt met de themadag Meten in de werkplaats (donderdag 19 april in Eindhoven) in op een actuele trend in de maakindustrie, namelijk de toenemende behoefte om in de werkplaats de werkstukken te meten. Hiervoor komen steeds meer oplossingen beschikbaar, bijvoorbeeld de Equator van Renishaw, onlangs nog de winnaar van de gouden Techni-Show Innovatie Award. Het principe van vergelijkend meten dat Renishaw toepast, wordt in een van de zes workshops uitvoerig besproken. De andere workshops gaan over opspantechniek in combinatie met offline programmeren in MCosmos door Mitutoyo; oppervlakteruwheid meten met glijschoen of vrijaftasting en hoe deze resultaten te vergelijken door Viba; valkuilen bij het meten van oppervlaktelagen, verzorgd door Helmut Fischer; meetonzekerheid bij het contactloos meten door SMS Benelux en meten met de 6-assige TESA Multi-gage arm van Hexagon. Deze workshops vullen de hele middag.

Machine en normen

Voorafgaand komt de theorie aan bod in drie lezingen. Edo Kremer spreekt over meetonzekerheid en kallibratie. Kremer heeft vroeger als productmanager Geometrische Meettechniek gewerkt bij Stork FDO, tegenwoordig is hij docent bij het Mikrocentrum. Gert Dijk van Dijk Consult gaat in op de relatie tussen machine-onnauwkeurigheid en de nauwkeurigheid van het werkstuk. Tot behandelt  Jerome Senden van Intermes (het vroegere Stork) in Hengelo het thema hoe je vorm- en plaatstoleranties moet interpreteren en welke nieuwe normen hiervoor gelden.

 

Meer informatie

Kijk voor het volledige programma en alle andere details op de website van het Mikrocentrum. Inschrijven kan tot daags voor de themadag.

Lees hier meer over vergelijkend meten met de Equator van Renishaw en bekijk de video hoe dit in de praktijk uitpakt.

 

 

Pin It on Pinterest