Renishaw verlegt met de Equator de grenzen van kwaliteitsbewaking. Honderd procent controle is haalbaar zonder de druk op de meetkamer te verhogen. “We verschuiven het meten naar de werkplaats”, zegt Philippe Reinders Folmer van Renishaw Benelux.

De Equator is een van de nominaties voor de Techni-Show Innovatie Awards. Het is een slim meetsysteem dat de controle van werkstukken vanuit een andere invalshoek benadert dan traditionele meetsystemen doen en hierdoor productiever en flexibeler is. Het vertrekpunt voor de meting is een master van het werkstuk. Deze wordt in de – geconditioneerde – meetkamer gemaakt door eenmalig de kritische delen van het werkstuk op te meten met een coördinatenmeetmachine.

[box type=”tick”]

De jury:

Nieuw meetalternatief gebaseerd op een opstelling met een parallelkinematische structuur die snel meten mogelijk maakt. [/box]

Vervolgens vergelijkt de Equator bij een meting in de werkplaats de meetgegevens van het werkstuk dat net van de machine komt met het CAD-model van deze master. Daaruit volgt een signaal goed of fout, pass or fail. Voor de kwaliteitscontrole hoef je vaak niet méér te weten. Pass betekent door met de productie.

Aanvullend

De Equator is ontwikkeld voor gebruik in de werkplaats, dichtbij de machine. Het meetsysteem gaat niet de meetkamer vervangen, maar juist aanvullen, legt Philippe Reinders Folmer van Renishaw Benelux uit. “We brengen hiermee het precisiemeten naar de werkvloer en halen zo de druk van de meetkamer af.” De nauwkeurigheid komt niet alleen uit de Equator zelf (herhaalnauwkeurigheid 2 micron), ook uit het feit dat je in de werkplaats eenvoudig en snel je master kunt hermeten om bijvoorbeeld de invloed van de omgevingstemperatuur mee te nemen in je meting. Het remasteren gaat net zoals het doen van de metingen snel. Dat heeft onder andere te maken met de vereenvoudigde opspanning. Het werkstuk hoeft slechts binnen 1 mm nauwkeurig gepositioneerd te worden in vergelijking met de positie tijdens het maken van de master. Het systeem stelt het nulpunt op het product zelf vast en hierdoor zijn geen kostbare opspansystemen nodig.

 

Flexibel

Doordat je in de besturing die bij de Equator wordt geleverd meerdere masters kunt bewaren, is het systeem geschikt om snel verschillende werkstukken na elkaar te meten. De ervaringen bij enkele testklanten van Renishaw tonen aan dat je hiermee flink bespaart op productspecifieke meetopstellingen. Bij de Amerikaanse luchtvaarttoeleverancier Meyer Tool loopt dit voordeel op tot enkele duizenden dollars per product, nog afgezien van de tijd die het kost om de meetopstelling te bouwen en te kalibreren.

World Class Manufacturing

De Equator past precies in het beursthema van de Techni-Show 2012: World Class Manufacturing. Dit vergt totale procescontrole. Doordat de Equator met een extra I/O interface geleverd kan worden, kun je de meetgegevens doorsluizen naar een SPC-pakket. Philippe Reinders Folmer: “Je kunt nu naar 100 procent inspectie zonder telkens te moeten wachten op de meetkamer.” En dat kan zowel in een omgeving waarin de bediener aan de machine staat als in een geautomatiseerde productiecel. Op de beurs in Utrecht laat Renishaw beide oplossingen zien.

 

 

 

In het ene geval plaatst de operator het werkstuk handmatig op de Equator en kiest de meetroutine. In het andere geval haalt de robot het werkstuk uit de machine, draait het zodat een tweede gripper het kan overnemen en op de juiste manier positioneert op het meetsysteem. Deze robottoepassing wordt gedemonstreerd in een Cellro robotcel op de Renishawstand. In dit geval kan de Equator worden opgehangen, zodat je meer ruimte krijgt voor het positioneren van de werkstukken.

Doorontwikkeling

Er zijn nog geen Nederlandse bedrijven die de Equator toepassen. In Engeland heeft Rolls Royce enkele systemen in de productie geplaatst. Philippe Reinders Folmer is evenwel overtuigd dat de markt “los” komt als verspanende bedrijven de Equator zien. “Men moet wennen aan deze manier van meten, net zoals destijds toen de eerste meettasters voor in de machine kwamen. Nu wordt bijna geen vijfassig bewerkingscentrum meer geleverd zonder meettasters.” Ondertussen werkt Renishaw door aan de verdere ontwikkeling van het meetsysteem. Zo bouwt men onder andere aan een grotere versie en aan een trackingsysteem, dat de uitkomsten van de verschillende metingen analyseert en daaruit afleidt of je tolerantie verschuift. Op basis daarvan kun je dan je offset corrigeren.

 

Meer informatie: Renishaw  (hal 11, stand B072)

 

[box type=”info”]

Techni-Show Innovatie Awards en Made in Holland Award

Dit is het zesde artikel uit een serie over de nominaties voor de Techni-Show Innovatie Award en Made in Holland Award, die belangrijk zijn voor de verspanende industrie. De winnaars worden 13 maart aan het eind van de eerste beursdag van de Techni-Show bekendgemaakt. Eerder verschenen artikelen zijn:

Fehlmann Picomax 56: veelzijdige inzet troef

TEQQ: van 110 naar 400 spiluren in de maand

AgieCharmilles: optisch de frees meten op vol toerental

Mitsubishi NA 1200 Essence draadvonkmachine

Robomotive homanoide robot voor bin picking

[/box]

 

 

1 gedachte over “Renishaw Equator: precisiemeten op de werkvloer

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest