Niet alleen met Schiess gaat SYMG de wereldmarkten veroveren

Met het iPhone-model wil de Chinese machinebouwer Shenyang Machine Tool Group – partner van DMG en Mori Seiki – de komende jaren wereldmarkten veroveren. Designed in Germany, build in China.

De grootste

Aziatische machinefabrikanten beginnen zich steeds meer op de wereldmarkten – en vooral Europa – te begeven. Ze zijn ambitieus. Zeer ambitieus. Het Chinese staatsbedrijf Shenyang Machine Tool Group wil zelfs binnen vijf jaar Mazak en Trumpf van de troon stoten en in aantallen machines de grootste machinebouwer ter wereld worden. Vooral door meer te exporteren. En door de samenwerking met DMG en Mori Seiki.

Waarom sterke positie?

Dat zegt Xiyou Guan, de hoogste baas van het Chinese staatsbedrijf, in een interview met het Duitse blad MaschinenMarkt. Momenteel staat SYMG op een derde plek. Volgens het jaarlijkse rapport (editie 2011) van het Amerikaanse Gardner Publications stond Yamazaki Mazak in 2010 nog op de eerste plaats, gevolgd door Trumpf. Dat gaat dus veranderen. Guan somt in het interview met MaschinenMarkt drie redenen op waarom SYMG zo’n sterke positie heeft:

–       de binnenlandse markt groeit al sinds 2000 onafgebroken, sinds 2002 is China zelfs wereldwijd de grootste verbruiker van werktuigmachines

–       de Chinese regering zorgt voor de nodige ondersteuning door fors te investeren in de heropleving van de industrie in het Noordoosten van het land. Machinebouw wordt bestempeld als een strategische sector voor China

–       de focus en visie van het bedrijf, gericht op de ontwikkeling van nieuwe producten

iPhone model

Dat laatste is interessant. De Chinese leiding van het concern heeft namelijk al jaren geleden in de gaten gekregen dat het haast ondoenlijk is om met enkel Chinese kennis en ervaring een sterke positie in Europa en Amerika op te bouwen. Daarom heeft men eind jaren 90 voor het eerste een groep ingenieurs naar Duitsland gestuurd om zich daar te laten scholen. Verleden jaar heeft de groep een samenwerkingsovereenkomst gesloten met DMG en Mori Seiki. Op de EMO in Hannover lanceerde het Duitse merk Schiess, enkele jaren geleden overgenomen door de Chinese groep, opnieuw het merk Aschersleben.

 

 

 

 

Door in China  de basis van deze nieuwe portaalfreesmachines te bouwen en deze in Duitsland naar klantspecificatie af te bouwen, denkt men de ideale mix te hebben gevonden van lage lonen, korte levertijden en Duitse kwaliteit. Xiyou Guan trekt een parallel met Appple’s iPhone: machines designed in Germany, build in China.

Wereldmarktleider, niet technologieleider

Opvallend is wel dat de topman in het interview het volgende zegt:

Ons doel is ons bedrijf tot wereldmarktleider te ontwikkelen, maar niet tot technologieleider. Hierbij steunen we op hulp van Duitse experts uit onze bedrijven, die ons in alle bedrijfsonderdelen ondersteunen.

 

Momenteel heeft de groep plannen voor een marketingcentrum in Frankfurt en een technisch centrum in Berlijn. Alleen al in dit laatste investeert men 30 miljoen euro, aldus een de topman in het interview.

Samenwerking DMG en Mori Seiki

Interessant is ook de bespiegeling van Guan over de samenwerking met DMG en Mori Seiki. Hierover zegt hij:

Als de samenwerking met DMG en Mori Seiki intensiever wordt, bestaat er voor ons geen noodzaak om de aanwezigheid op de internationale markten zelf uit te bouwen, omdat we een gemeenschappelijk productpallet hebben en we een gemeenschappelijk doel nastreven.

Van 8 naar30 procent export

Op dit moment exporteert SYMG 8 procent van de omzet, in vijf jaar tijd moet dit aandeel zijn toegenomen tot 30 procent. Van een grotere omzet, want die stijgt, zo verwacht het concern, alleen dit jaar 10 procent. En als hij over 30 procent praat, laat Guan de omzet uit de samenwerking met DMG en Mori Seiki gemakshalve buiten beschouwing. We zullen dus meer gaan horen van SYMG. Knoop die naam alvast maar in je oren.

 

Lees hier het volledige interview in MaschinenMarkt.

Lees hier hoe de machinemarkt medio 2011 verdeeld was

En lees hier het verhaal over Schiess, dat op de EMO een nieuwe lijn portaalfreesmachines lanceerde, deels gebouwd in de fabriek van SYMG in China

 

 

Pin It on Pinterest