Apple’s topman Tim Cook ziet het liefst meer Appleproducten ‘made in the USA’ , maar het probleem is dat de kennis van gereedschap- en matrijzenbouw al jarenlang afneemt. Dat remt produceren in de VS af. Een constatering die politici wel eens op zich mogen laten inwerken.

Matrijzenindustrie essentieel

Tim Cook, die vorig jaar zomer de leiding overnam van Steve Jobs, zei deze week op een conferentie in Los Angeles dat hij liever de succesvolle iPhones, iPads en iPods in de VS produceert dan in China. In ieder geval zou hij in zijn thuisland graag meer willen produceren. Nu gebeurt de productie grotendeels in Azië. Produceren in de VS is echter moeilijk, meent Cook, om meerdere redenen waarvan het afnemend kennisniveau van hoe je matrijzen en gereedschappen maakt de belangrijkste is. Ook in Nederland is deze sector veel kleiner geworden.

Werkzeugbau Akademie

Zonder deze sector kun je geen grote maakindustrie in stand houden. Dat hebben de Duitsers al eerder gezien. Professor Günther Schuh, verbonden aan de RWTH Aachen, bestempelde verleden jaar bij de start van de Werkzeugbau Akademie de kennis van de gereedschap en matrijzenindustrie al als sleuteltechnologie. Daarom heeft de Duitse universiteit het initiatief voor deze academie genomen, die de hele sector moet versterken. Michael Breme van de Oostenrijkse gereedschapproducent Rathgeber drukte het toen zo uit: “Het is geen optie om de eenvoudige matrijzen aan hen (Azië, red.) over te laten zodat wij ons hier concentreren op de complexe high end matrijzen. Je moet namelijk complete pakketten kunnen leveren.”

Apple en Ford

Overigens is de opmerking van Apple’s topman Cook de zoveelste in rij die aangeeft dat de Amerikaanse maakindustrie op de drempel van een revival staat. Twee jaar geleden lanceerde Harry Moser, president van AgieCharmilles USA, op de IMTS het Reshoring Initiative. Sindsdien groeit het besef dat je niet alles van de andere kant van de wereld kunt halen. Eigenlijk een wijsheid die Henry Ford een eeuw geleden al zag: als mijn werknemers goed verdienen, kunnen ze zich een auto permitteren. Een Ford uiteraard, zal hij gedacht hebben.

 

 

Pin It on Pinterest