Het Zwitserse Synova, fabrikant van lasermicrojetmachines, gaat samenwerken met het Japanse Makino en het Zwitserse Posalux. Deze twee machinebouwers gaan de speciale technologie van Synova op grotere schaal verspreiden.

 

Techniek voor massaproductie

Bernold Richerzhagen

Synova’s internationaal salesmanager Bernhard Richerzhagen heeft deze samenwerking aangekondigd tijdens het lasercongres AKL in Aken; op de laserbeurs Lasys in Stuttgart kwam de Zwitserse machinebouwer officieel met een persbericht over de samenwerking met Makino naar buiten. “Laser MicroJet gaat als technologie van een niche naar een standaardtechnologie voor voor massaproductie”, aldus Richerzhagen. Omdat de nieuwe markten sneller te kunnen bewerken, zoeken de Zwitsers samenwerking met de twee gevestigde machinebouwers.

Hybrideproces
Laser MicoJet is een bijzondere lasertechnologie voor snijden of boren. Een vaste stof laserbron stuur een laserstraal met een golflengte van 355, 532 of 1064 nm door een dunne waterstraal. Het beste resultaat levert de groene laser op, met een golflengte van 532 nm.

Aspectratio van 1000 haalbaar

Het voordeel van deze combinatie is dat het proces koud is, er komt geen warmte in het werkstuk; zeer precies, 1 tot 3 micron nauwkeurig en je snijdt absoluut recht of boort een absoluut parallel gat. Uniek is de hoge aspectratio: tot wel 1000 keer de diamater diep boren. “Soms zijn er delen die je niet anders kunt bewerken dan met onze technologie”, legt Richerzhagen uit. Met name gaat het dan om brosse en harde materialen, maar ook de meeste metalen laat zich heel goed bewerken. Inmiddels slaagt men er ook in 3D composietstructuren te bewerken.

Bredere marktpenetratie
Om de technologie naar een breder toepassingsgebied op te schalen, gaat men samenwerken met Makino en Posalux. Makino heeft speciaal een machine ontworpen waarin de Zwitserse techniek is verwerkt. In oktober start men met de verkopen in Japan, daarna komen de andere werelddelen aan de beurt. Posalux bouwt niet alleen zeer precies boormachines maar heeft vorig jaar ook een hybride draadvonkmachine geïntroduceerd. Het draadvonken wordt ondersteund met ultrasoontechnologie. Deze machine levert in de het boren van gaten in dieselinjectoren 25 procent extra productiviteit op. Posalux gaat nu de Laser MicroJet technologie integreren in de eigen boortechnologie voor ultraprecies boren.

Bekijk hier een vergelijking van waterstraalsnijden, lasersnijden en Laser MicroJet

 

Meer informatie
Synova 
Posalux
Makino

 

Pin It on Pinterest