De technische universiteit van Chemnitz heeft onlangs een geavanceerd draai-freescentrum van Niles-Simmons in gebruikt genomen. De machine gaat gebruikt worden voor onderzoek naar het verspanen van moeilijk verspaanbare materialen en het terugdringen van energieverbruik.

 

Freesstrategie en energie
Het draai-freescentrum heeft bijna een miljoen euro gekost: 950.000 euro precies. Voor de helft wordt de machine betaald uit fondsen van de Deutsche Forschungsgemeinschaft en de Sachsen. Producent is Niles-Simmons Industrieanlagen GmbH, de machinebouwer uit Chemnitz. Niles-Simmons bouwt onder andere de HPM 5-assige freesmachines voor AgieCharmilles. Nu hebben de Duitsers een geavanceerd draai-freescentrum N20 MC gebouwd voor de onderzoekers. Bijzonder is dat er meerdere interfaces zijn geïntegreerd zodat de onderzoekers tijdens het verspanen exact de verbruikte energie kunnen monitoren evenals het aantal liters koelsmeermiddel dat de machine in gepompt wordt. Ook het totale thermisch systeem van de machine kan online bewaakt worden.

eniPROD project
Met deze machine willen de Duitse onderzoekers van het Institut für Werkzeugmaschinen und Produktionsprozesse (IWP) zowel freesstrategieën voor materialen als titaan ontwikkelen alsook gelijktijdig kijken waar mogelijkheden zijn om te besparen, bijvoorbeeld door het energieverbruik te optimaliseren. De investering in het draai-freescentrum gebeurt dan ook in het kader van het eniPROD-project.

De officiële overdracht van de machine door Bernhard Pause (Niles-Simmons) aan Michael Kuhl van het IWP.

Dit project maakt onderdeel uit van een cluster onderzoeken van de TU Chemnitz samen met Fraunhofer IWU (ook in Chemnitz), gericht op het terugdringen van het energieverbruik in de verspaning met 30 procent. Onder leiding van professor Neugebauer werkt een team van in totaal 85 onderzoekers aan dit cluster van projecten. Behalve dat men het energieverbruik wil verminderen, moet de productiviteit omhoog en wil men systemen ontwikkelen om in de verspaningsfabriek zelf energie op te wekken. “Met deze machine kunnen we, samen met het Fraunhofer IWU, onze leidende positie wat betreft grondstoffen efficiency bestendigen”, aldus professor Neugebauer. De officiële overhandiging gebeurde tijdens een workshop bij het IWP waaraan naast wetenschappers vertegenwoordigers uit de industrie deelnamen.

N20 MC
Niles-Simmons N20 MC is een draai-freescentrum met een bereik van maximaal 3000 mm dat geleverd kan worden met een of twee aparte freeskoppen. De interne koeling is geschikt voor een druk tot maximaal 350 bar. De fabrikant bouwt de N reeks voor draai- en freesbewerkingen tot de N60 MC, voor werkstukken tot 7500 mm en met een spindel met 80 kW vermogen.

 

Meer informatie
TU Chemnitz
Niles-Simmons
eniPROD

 

Pin It on Pinterest