Voor de modelbouw en designstudio’s heeft de Duitse machinebouwer Stiefelmayer Messtechnik een combimachine ontwikkeld: coördinaten meten, digitaal scannen en frezen ineen. Zowel op de AMB in Stuttgart als EuroMold in Frankfurt is de machinelijn Ventura Design te zien.

DelCam en Stiefelmayer Messtechnik
Stiefelmayer en Delcam tonen op de AMB deze meet- en freesmachine.De basis voor deze combimachine ligt min of meer in een nieuwe module van de CAM-software van Delcam en Stiefelmayer Messtechnik. ClayMILLING werd speciaal ontwikkeld voor het frezen van modellen uit klei en andere zachte materialen, zoals harde schuimen. De softwaremodule is een op zichzelfstaand CAM-pakket, met de look and feel van Delcam’s PowerINSPECT. Wat het pakket onderscheidt, is dat je er enkel de functies in terugvindt die je voor modelbouw nodig hebt. In de achtergrond grijpt de software van Delcam terug op freesstrategieën uit het high end PowerMILL pakket van de Britse softwareontwikkelaar. Bepaalde freesstrategieën uit dit pakket die voor de modelbouw belangrijk zijn, worden meegeleverd.

Delcam software
De Ventura Design is een traditionele meetmachine met een horizontale meetarm. De X-as wordt via een joystick of met een handwiel bediend. Voor het verwerken van de meetgegevens gebruikt men PowerINPSECT van Delcam, wat voor bepaalde functies verder uitgebreid werd. De operator kan echter ook heel eenvoudig overschakelen van het coördinaten meten op het frezen. De MILL 20 freeskop kan in twee assen versteld worden. Het frezen zelf wordt aangestuurd vanuit ClayMILLING, dat een heleboel van het programmeerwerk uit handen neemt doordat tal van parameters voor het frezen al vooraf zijn ingesteld.

Digitaliseren
De efficiency in de modelbouw wordt nog verder verhoogd doordat het gefreesde model op dezelfde machine gescand kan worden om zo het fysieke model weer te digitaliseren. Ook files gemaakt met andere programma’s kunnen worden ingelezen, zoals IGES, STEP en VDA-files en zijn er interfaces voor de meest gangbare CAD-software. Stiefelmayer bouwt de Ventura Design reeks in meerdere afmetingen. Met de grootste machines kunnen complete autocarrosserieën worden gefreesd.

Stiefelmayer Messtechnik is op de AMB te vinden in hal 1 stand I58

Meer informatie
Stiefelmayer Messtechnik
Delcam

Pin It on Pinterest