HURCO lanceert op de AMB het nieuwe design, dat om te beginnen op de High Speed Lijn wordt geïntroduceerd. Het grote nieuws zit echter onderhuids: de UltiMotion software. Hiermee realiseert HURCO hogere oppervlaktekwaliteiten in kortere tijd dan zonder deze software.

 

De new look van Hurco, hier de VMX42SRTi die op de AMB onder spaan wordt getoond.

Nieuwe look, nieuwe machine
HURCO heeft niet alleen het logo en de slogan (mind over metal) vernieuwd, maar gaat de komende tijd ook de look van de machines aanpassen. Het nieuwe design wordt voor het eerst getoond op de nieuwe 5-assige Hurco VMX42SRTi. Deze machine is uitgerust met een zwenkkop en een compleet in het bewerkingsvlak verzonken ronddraaitafel met krachtige en snelle torque aandrijving. De standaardspindel komt tot 12.000 rpm. Ook de VMX10HSi, de VMX24HSi en de VMX42HSi worden onder spaan getoond met hoofdaandrijvingen tot 20.000 rpm en HSK-toolopnames.

UltiMotion
De belangrijkste innovatie die HURCO op de beurs in Stuttgart lanceert, is het UltiMotionpakket voor 5-assig frezen. Dit is in eigen huis de afgelopen jaren ontwikkeld en is in feite een softwaresysteem dat de controle over het volledige aandrijfsysteem overneemt. Tot nog toe gebeurt dit bij werktuigmachines hardwarematig.

Aandrijfsysteem wordt volledig softwarematig aangestuurd, voor snellere en vloeiendere asbewegingen

Maar, zo zeggen de ingenieurs van HURCO, door deze taak over te laten aan een softwaretool ontstaan er minder trillingen en voorkom je chatter. Je kunt de spindel bovendien veel sneller over het werkstuk bewegen dan zonder omdat de software constant de spindelhoek controleert en de assen zodanig aanstuurt dat deze de spindel nauwkeurig volgen. Een andere bijzonderheid aan het systeem is de dynamische wijze waarop vooruit gekeken wordt in het programma. UltiMotion bepaalt op basis van de geometrie en de snelheid hoeveel regels vooruit gekeken moet kunnen worden om de bewegingen optimaal uit te kunnen voeren. Vervolgens komt dit aantal regels tot wel 10.000 beschikbaar.

Betere kwaliteit in kortere tijd
Vergeleken met een machine zonder dit systeem, kun je een hogere oppervlaktenauwkeurigheid krijgen in tot wel 30 procent kortere tijd. Dat komt onder andere doordat het algoritme achter UltiMotion voor snellere bewegingen zorgt. Bijvoorbeeld het maken van hoeken gebeurt 2,5 keer sneller dan zonder UltiMotion. Het systeem zorgt er namelijk voor dat de spindel op hoge snelheid de hoek rond beweegt zonder dat deze vervolgens doorschiet. Naarmate het te verspanen onderdeel complexer is, neemt de tijdwinst toe. Ook bij onderdelen met veel terugkerende bewerkingen, zoals tappen en boren, is de tijdbesparing hierdoor groot. Amerikaanse klanten van HURCO die het systeem gebruiken, zowel op 3- als 5-assige machines, spreken van reductie van bewerkingstijden van 30 tot 40 procent. Uiteindelijk levert dit ook een langere levensduur van de machine op.
UltiMotion wordt, als de klant voor deze optie kiest, geïntegreerd in de WinMax besturing van HURCO.

Demofilm UltiMotion van Hurco (vergelijking met frezen zonder deze software)

Een week voor de Europese introductie op de AMB toont de machinebouwer deze innovaties al in Chicago op de IMTS.

 

Meer informatie

Hurco UltiMotion (Amerikaanse site)

 

Pin It on Pinterest