Fred Gaegauf van Fritz Studer AG reikt de prijs uit aan Josef Mayr.

De Zwitser dr. Josef Mayr heeft de Fritz Studer Award 2011 gewonnen met zijn model om de invloed van de temperatuur op een werktuigmachine in kaart te brengen. De prijs is voor de derde keer uitgereikt door Fred Gaegauf, directeur van Fritz Studer AG.

 

Dr. Josef Mayer met de Fritz Studer Award en de oorkonde.

Josef Mayr heeft bij het Instiut für Werkzeugmaschinen und Fertigung, onderdeel van de ETH Zürich, onderzoek gedaan naar de effecten van temperatuurschommelingen op de machine. Hij heeft hiervoor een heel nieuw rekenmodel ontwikkeld: Finite Differenzen Elemente Methode (FDEM), een combinatie van de Finite Elements Methods (FEM) en de Finite Difference Method (FDM). Het nieuwe model stelt de fabrikanten in staat om de effecten van een temperatuurstijging in de machine te berekenen en vast te stellen hoe groot het effect is op de positie van het punt waarop het gereedschap het werkstuk raakt. Vervolgens kunnen ze het model gebruiken om de effecten van hun compensatiemaatregelen te berekenen. Volgens Josef Mayr is het door hem ontwikkelde model een basis dat de machinebouwers kunnen gebruiken om de nauwkeurigheid van de gereeschapmachines nog verder te verbeteren. De Fritz Studer Award bestaat uit een beeld en een geldprijs van 10.000 zwitserse Franks. Josef Mayr werkt tegenwoordig als lector in het Oostenrijkse Insbruck.

Meer informatie

Fritz Studer AG

 

Pin It on Pinterest