STODT Toekomsttechniek neemt op 4 oktober de 24/7 CNC Multitask cel in gebruik. Met deze robotcel wil men in Hengelo aantonen dat je complexe producten als enkelstuks en in kleine series manarm kunt produceren.

Investeringen in hoogwaardige bewerkingscentra van 6 tot 700.000 euro kun je alleen nog terugverdienen als je ze nagenoeg 24 uur per dag laat draaien. Daarvoor heb je seriewerk nodig, denken velen. Precies dat beeld wil STODT ontkrachten. Daarom is in het kader van het Euregioproject Grenzeloze Machine- en Apparatenbouw, een Nederlands-Duits netwerk, een geautomatiseerde multitasking cel gebouwd. Op de nieuwe Mori Seiki NT 4200 DCG (met freesmogelijkheid), voorzien van een Siemensbesturing, wordt straks flexibel klein seriewerk onbemand geproduceerd. Deels zijn dat repeat-orders, deels nieuwe producten. Het totale spilrendement moet boven de 85 procent uitkomen.

Meerdere partijen
Bij het project zijn meerdere partijen betrokken. De Mori Seiki multitaskingmachine is geleverd door Landré. Cellro levert de robotcel. Siemens Nederland heeft deze van de Sinumerik 840 D solution line besturing voorzien. De multitask cel zal straks niet alleen de producten wisselen, maar ook de klauwplaten. Men wil namelijk vierkant en rond uitgangsmateriaal laden zodat ronde en vierkante producten wisselend verspaand kunnen worden. Schunk ontwikkelt samen met STODT een speciale klauwplaat die het product op spanning houdt buiten de machine. Dat schept onder andere de mogelijkheid om buiten de machine te meten en om een product uit de machine te halen terwijl het instelwerk nog niet gereed is. Omdat in het project niet alleen naar de techniek wordt gekeken maar ook naar de organisatorische aspecten van 24/7 verspanen, is Bemet ook bij het project betrokken. Hier komen de productie- en planningssoftware vandaan, evenals het CAM-pakket. “Bijzonder hieraan is dat we in het CAM-programma al voor het grootste deel de robot programmeren, zodat je in de werkvoorbereiding daar veel tijd mee spaart”, zegt Bob Selker van STODT Toekomsttechniek.

De officiële ingebruikname van de cel is gepland op donderdag 4 oktober. In de loop van 2013 zullen de resultaten van het project bekend worden. In het oktober digimagazine van Made-in-Europe.nu verschijnt een uitgebreid artikel over deze bijzondere productiecel.

Meer informatie
STODT Toekomsttechniek

 

Pin It on Pinterest