Het nieuws van Hermle op de AMB: de instapmachine C400 basic. Een basismachine waarmee de Duitse machinebouwer vooral de klanten van weleer wil behouden, die geen nood hebben aan opties als automatisering.

Betaalbaar houden
De Hermle machines hebben zich dusdanig ontwikkeld in kwalitatief opzicht, dat het merk te duur is geworden voor menige klant die jaren geleden een machine van het Duitse merk hebben gekocht. “Klanten die geen behoefte hebben aan opties, aan de mogelijkheid om te automatiseren. Om hen als klant te behouden, hebben we deze C400 basic ontwikkeld”, aldus Udo Hipp, hoofd marketing bij Hermle. Concreet betekent dit een 5-assig bewerkingscentrum gebouwd volgens het gantryprincipe met drie assen in het gereedschap en 2 in het werkstuk. Aan nauwkeurigheid en stabiliteit zijn geen concessies gedaan, benadrukt Hipp.

De ruimte tussen de wangen is groot, zodat werkstukken tot 1000 mm beladen kunnen worden.

Geen automatisering
Het verschil met de standaard  machines is bijvoorbeeld dat de nieuwe basicmachine niet voorbereid is om in een geautomatiseerde cel te worden geplaatst. “Automatiseren vergt meer dan een robot of een belader”, legt Hipp uit. Met name in de werktruimte van de machine brengt Hermle de nodige veranderingen aan als een machine manloos kan worden ingezet. Bijvoorbeeld andere beplating en extra afdichtingen om te voorkomen dat spanen zich ergens ophopen. Of veranderingen aan de tafel om robotbelading eenvoudiger te maken. Allemaal zaken die de kostprijs van de machine verhogen, ook al maak je er geen gebruik van. Volgens hem is er een groep Hermle-klanten die niet automatiseert.

Grote werkstukken
De nieuwe C400 basic heeft verplaatsingswegen van 850 mm in de X-richting, 700 mm in de Y-richting en 500 mm in de Z richting. Er kunnen werkstukken tot 2000 kilo op de tafel worden geplaatst bij 3-assig bewerken en tot 600 kilo bij 5-assig. Tussen de wangen van de zwenkbare ronde NC-tafel is extra veel ruimte, zodat ook werkstukken tot 1000 mm lengte of 1000 mm rond bewerkt kunnen worden. De spindel (15.000 of 18.000 rpm) is leverbaar met een sk40 of HSK A64 gereedschapopname. Qua besturing is de machine alleen met de Heidenhain TNC 530 besturing leverbaar.

Hermle wil komend jaar de reacties uit de markt op dit nieuwe concept afwachten en dan pas beslissen of wellicht ook van de andere machines een basic-uitvoering wordt ontwikkeld.

Meer informatie
Hermle

 

Pin It on Pinterest