De Mikroturn 100 Special

Met 9 deelnemers is Nederland dit jaar goed vertegenwoordigd op de AMB, Europa’s tweede metaalbewerkingsbeurs na de EMO. Vanuit België doet Robojob mee. Automatisering is immers gevraagd in de metaalbewerking. 

 

Cellro: compacte producthandling
Daar speelt Cellro (hal 9 stand B70) op in met de introductie van de Fixed, een compacte robot voor producthandling die je gemakkelijk kunt verplaatsen. Veel klanten van Cellro in Duitsland richten zich sterk op de bottelnecks van het productieproces door het automatiseren van deelprocessen als producthandeling, toolhandeling en ontbramen. Daar moet een investering in de juiste verhouding bij passen. Het automatiseren van kleinseries wordt vaak als een probleem gezien. Men denkt al gauw dat de investering te hoog is en de flexibileit te beperkt. De ene order legt belasting op de draaibank en de volgende juist op de freesbank. Voor deze automatiseringsuitdaging introduceert Cellro de Fixed: een te verplaatsen producthandlingsrobot(cel) gekenmerkt door:een beperkte oppervlakte, een zeer groot bereik door de plaats van de robot, zeer betaalbaar, snel inzetbaar en de cel heeft een datakoppeling naar elke draai- en/of freesbank. Voor het manarm afbramen toont Cellro de Deburring Cell, geschikt voor producten tot 70 kilo. Dit proces wordt afgerond met het reinigen en nameten van de afgebraamde producten. Met deze aanpak kan de laatste schakel van het productieproces worden geautomatiseerd.

Robojob
Het Vlaamse Robojob (galerie Z stand 413) trekt nadrukkelijk de Europese markt op. Niet alleen met de deelname aan de AMB in Stuttgart, ook met de nieuwe meertalige website die onlangs is gelanceerd. Het IRW-CS systeem is ontwikkeld voor het automatiseren van draaibanken. Robojob werkt echter ook aan een oplossing voor freesmachines.

De Mikroturn 100 Special

Hembrug: draadsnijden
Hembrug (hal 8 stand C714) toont op de beurs in Stuttgart de Mikroturn 100 Special. Deze machinereeks voor het harddraaien van producten in plaats van cilindrisch slijpen wordt nu ook geleverd in een uitvoering met een geïntegreerde torque motorspil met hydrostatische lagering. Deze hoofdspil met een rondloopnauwkeurigheid van 0,1 µm levert dankzij een hoog koppel en extreme stijfheid de optimale stabiliteit voor het draadsnijproces. Naast toepassingen voor lagerringen, hydraulische componenten en automotive parts, heeft Hembrug jarenlange ervaring met precisie draadsnijden in geharde kogel-omloopmoeren. Om ook langere en zwaardere kogelomloopmoeren te kunnen bewerken heeft Hembrug de varianten Mikroturn® 500 XL (ø 450 mm draaidiameter) met 500 mm lengte ontwikkeld. Om ook draadspillen tussen de centers te kunnen bewerken met ondersteuning van een robuuste bril is de Mikroturn® 200 L (ø 200 mm draaidiameter) ontwikkeld, met < 1000 mm lengte.

Op de Techni-Show lanceerde Style High Tech de nieuwe besturing; op de AMB is de Duitse introductie

STYLE CNC Machines
Voor de Nederlandse fabrikant van CNC draai- en freesmachines Style wordt het de eerste grote internationale beurs waarop het bedrijf zich onder de nieuwe naam STYLE CNC Machines presenteert. Dat gebeurt via de Duitse dochter op de beurs in Stuttgart. De AMB wordt tevens de première van de nieuwe Style 4 besturing die eerder dit jaar op de Techni-Show voor het eerst aan het grote publiek werd getoond, ondanks dat enkele weken daarvoor de METAV doorging in Düsseldorf. Wouter van Halteren, directeur, zei toen dat hij als Nederlandse machinebouwer de Techni-Show als dé plek voor de introductie van een dergelijke innovatie beschouwde. Met de nieuwe Style 4 besturing wordt het programmeren en bedienen van de machines nog intuïtiever dan al het geval was.

Naast de directe exposanten zijn veel Nederlandse vertegenwoordigers in Stuttgart aanwezig bij de fabrikanten die ze vertegenwoordigen.

De Nederlandse en Vlaamse deelnemers aan de AMB 2012 zijn:

CBI 2 A40
Cellro B.V.9 B703
Hembrug Machine Tools B.V. 8 C714
IBIDEN EUROPE B.V. 7B715
Lenox, NWL Services B.V. G Z3286
SAV Walker Hagou BV 2 C267
STYLE High Tech B.V. 5 A728
Sutton Tools Europe Cooperatie U.A. G Z 089
Timesavers Int. B.V. 8C86

Belgische deelnemer

Robojob Z-413

Lees ook in het digimagazine over de trends in de verspaning die de AMB laat zien

Meer informatie
AMB Stuttgart (18 – 22 september)

Pin It on Pinterest