De Duitse machinebouwer Elumatec liet op Aluminium 2012 zien hoe het bewerken van aluminium en staalprofielen en balken manarm gebeurt. Het bewerkingscentrum SBZ 151 kort de profielen niet alleen op maat af, boort de gaten, tapt of freest de schroefdraad maar voert ook de freesbewerkingen automatisch uit.

De multifunctionele kop is geschikt voor zagen, boren, frezen, schroefdraad tappen en uithoek frezen. Het meerijdende gereedschapmagazijn biedt ruimte aan 20 gereedschappen, verstelbareof haakse freeskoppen  en een zaagblad (maximaal 500 mm doorsnede), zodat het complete profiel in een keer afgewerkt kan worden. Doordat het magazijn met de freeskop meebeweegt reduceert de fabrikant de gereedschapwisseltijden. Dankzij de A- en C-as in de freeskop kunnen niet alleen bijzondere patronen worden aangebracht, maar kun je het profiel ook onder een hoek afkanten en aan de uiteinden laskanten aanbrengen. De 24000 rpm freesspindel maakt de machine vooral geschikt voor het bewerken van aluminium profielen. Maar, aldus een medewerker van de Duitse fabrikant op de beurs: er zijn ook klanten die stalen balken bewerken.

Pendelmachine
Het 5-assig profielbewerkingscentrum wordt gebouwd in standaardlengten van 6, 7,3, 9, 10,3 en 12 meter. Maar er zijn ook al uitvoeringen gebouwd tot 30 meter lengte. Klanten die de langere uitvoeringen kiezen gebruiken de machine als pendelmachine. Terwijl aan de ene kant de machine een profiel bewerkt, wordt aan de andere kant een nieuw profiel of balk opgespannen.

Meer informatie
Elumatec
Bas Ladestein / Elumatec Nederland (b.ladestein@elumatec.nl)

 

Pin It on Pinterest