Dormac en Magifa halen de jeugd uit de Zaanstreek binnen, om jongeren kennis te laten maken met de boeiende wereld van de metaalbewerking. Een prima initiatief, maar moet zoiets niet op grotere schaal worden aangepakt?

 

Al jaren hoor je waarschuwingen dat de Nederlandse industrie met een nijpend tekort aan technisch geschoolde medewerkers te maken krijgt. Nederland staat daarmee niet alleen. Een Amerikaanse website waarschuwde onlangs dat niet de Chinese concurrentie de grootste uitdaging voor de Amerikaanse maakindustrie is, maar het gebrek aan goed geschoolde vakmensen. In de VS schijnen er  honderdduizenden mensen aan de slag te kunnen in een technisch  beroep, alleen, deze vakmensen zijn er niet. Vreemd in een land waarin banen het belangrijkste thema lijkt te zijn. Zelfs in Duitsland hoor je met de regelmaat van de klok dat bedrijven aandacht vragen voor het groot aantal openstaande vacatures in technische beroepen. En nu heeft ook de Europese Commissie het inzicht gekregen dat de industrie meer geld verdient dan dienstverlening. Meer industrie is dus het recept om uit de crisis te komen. Vandaar dat men nu een derde industriële revolutie wil.

Grotere multiplier

Maar meer industrie vraagt meer technisch geschoolde vakmensen. En die hebben we niet. Jongeren kiezen liever een managementbaan. Of een slechter verdienende job in de dienstverlening. Want dat bevestigde enkele weken geleden professor Martin Schmidt van het Massachusetts Institute of Technology in Brussel op de MIT-Agoria conferentie The Future of Manufacturing. Een baan in de industrie wordt doorgaans 9 procent beter betaald dan gemiddeld in het bedrijfsleven. En in de high tech industrie zelfs 86 procent. Nog belangrijker: het multipliereffect van een industriebaan is 5; van een baan in de dienstverlening 1,6. Met andere woorden: de frezer verdient niet alleen meer, hij zorgt ook nog eens voor drie keer zoveel indirecte werkgelegenheid als de administratief medewerker op een advocatenkantoor.

Jongeren interesseren

De uitdaging is dus: hoe krijg je meer jongeren geinteresseerd voor een baan in de industrie. Dormac CNC Solutions en Magifa hebben de koe bij de hoorn gevat en halen de regionale jeugd op 31 oktober naar hun bedrijven toe. Ze kiezen daarmee duidelijk voor een lange termijn investering, want de jongeren die bevlogen worden, zullen op zijn vroegst pas over enkele jaren op de arbeidsmarkt beschikbaar komen. Je ziet dat meer bedrijven voor deze aanpak kiezen. Widenhorn heeft begin oktober 27 leerlingen van regionale basisscholen ontvangen. De kids mochten zelf aan de slag met CAD-tekenen, frezen en 3D printen.

Dag van de Maakindustrie?

Wordt het niet tijd dat we op zijn minst in Nederland landelijk aandacht vragen voor dit soort initiatieven. Amerika vierde begin oktober Manufacturing Day. Tal van industriële bedrijven zetten hun deuren open voor de jeugd. In Nederland vieren we wel Dierendag, we hebben een secretaressedag, een dikke truien dag, dag van de aarde, zelfs een wereld naakt tuinieren dag. We hebben in Nederland ruim 170 themadagen. Toegegeven, de spoeling wordt dus dunner. Maar dat betekent dat er nog meer dan 190 dagen overblijven. Daarvan kunnen we toch zeker eentje kiezen als Dag van de Maakindustrie?

Franc Coenen

 

Pin It on Pinterest