De Duitse kunstenaar Kolja Kugler houdt van techniek. En van hergebruik. Met veel schroot, gebruikte componenten en vooral geduld en creativiteit, heeft hij een basgitaar spelende robot gebouwd. Deze week kreeg de robot A Freakin Bassplayer de vuurdoop op een beurs tijdens EuroBlech op de stand van het Italiaanse Ferrari.

De Berlijnse kunstenaar heeft er drie jaar aan gewerkt. “Maar ik had de basgitarist in drie maanden klaar kunnen hebben als ik niet tussendoor telkens andere opdrachten moest doen. Voor mijn levensonderhoud”, lacht hij. Van oude materialen, zoals pneumatische cilinders, ventielen, slangen en ook veel schroot heeft hij een robot in elkaar gezet die op basis van een midi-file beweegt en basgitaar speelt. Elke vinger beweegt afzonderlijk over de snaren, het hoofd van de hard rockende robot schut heftig heen en weer. En zijn bewegingen zijn zo heftig, dat een paar flinke betonblokken als contra-gewicht blijkbaar nog niet genoeg zijn. 250 kilo weegt de robot. De materialen krijgt hij van velen aangereikt. Of hij zoekt ze zelf, zoals de voeten: cilinderdeksels van een BMW. “Nee, niet de auto, het zijn de voeten van Bob Marley and the Wailers”, lacht de Berlijnse kunstenaar. Kugler droomt ervan om een complete band op deze manier te bouwen, met gitarist, drummer, een podium. “Mijn project is nog lang niet af.”

 

Meer informatie

Kolja Kugler

 

Pin It on Pinterest