Waarom uit ruw materiaal frezen als je met de laser de vorm snijdt en met de frees afgwerkt?

Op de plaatwerkbeurs EuroBlech toonde Trumpf 50 mm dik roestvaststaal met de laser gesneden. Een van de toepassingen waar de machinebouwer het oog op heeft laten vallen: de verspanende industrie.

 

Heinz-Jürgen Prokop: fiber- CO2-laser worden doorontwikkeld.

Fiberlaser is momenteel het toverwoord in de plaatbewerking. Trumpf biedt deze nu in alle segmenten aan, naast de klassieke CO2-laser. De ontwikkeling daarvan staat evenmin stil. Heinz-Jürgen Prokop, sinds begin dit jaar ceo van Trumpf Werkzeugmaschinen, toonde op de plaatwerkbeurs een werkstuk van roestvaststaal, 50 mm dik, gesneden met een 8 kW CO2-laser. Tot nog toe lag de grens zo’n beetje bij 20 mm. Trumpf sneed deze dikte met een 7 kW laser. Dat je nu met 1 kW meer laservermogen meer dan het dubbele kunt snijden, laat volgens Ger van der Endt, directeur van Trumpf Nederland, zien dat het niet alleen om laservermogen gaat. “Dit is een heel ander proces.” Bij 20 mm hoef je het werkstuk amper na te bewerken, bij 50 zou je dat wel moeten doen.

Verspaningsmarkt
De markt voor het lasersnijden van zulke dikke roestvaststaal plaat is klein. Trumpf, zo legt Van der Endt uit, heeft echter een heel andere markt dan de traditionele plaatwerkindustrie op het oog, namelijk de verspanende industrie. “Waarom zou je dergelijke werkstukken uit vol materiaal frezen, wat veel materiaalverlies tot gevolg heeft, als je ze met een kleine overmaat kunt voorsnijden met de laser en ze dan met de freesmachine nabewerkt?” Die aanpak kan tot vermindering van het materiaalverbruik leiden, terwijl het effect op de doorlooptijd beperkt blijft omdat het snijden met de 8kW laser relatief snel gaat.

Een gefreesd deel.

10 kW laser
Trumpf liet nog meer voorbeelden zien van producten die nu volledig verspaand zijn, maar die je efficiënter, althans volgens de machinebouwer, uit plaatwerk kunt maken. Verleden jaar benadrukte Trumpf dat thema ook al eens op de EMO, waar men in de freeshal alleen dergelijke producten toonde zonder een enkele machine. Overigens staan de ontwikkelingen niet stil. Heinz-Jürgen Prokop: “In onze laboratoria testen we al 10 kW CO2-lasers. Elke laser heeft zijn specifieke toepassing.” Vergelijk je de ontwikkeling van de laser met die van de mens, dan zit de later in de pubertijd, schat Prokop in. “We kunnen nog niet beslissen welke goed en welke minde ris. Daarom gaat Trumpf door met alle laserbronnen verder te ontwikkelen.” Wordt dus vervolgd, deze alternatieve technologie voor het klassieke frezen.

Hetzelfde deel uit plaatwerk.

Meer informatie
Trumpf

 

Pin It on Pinterest