Het Britse Advanced Chemical Etching (ACE) heeft een nieuw procedé ontwikkeld om aluminium op een efficiënte manier chemisch te etsen. Het bedrijf is een van de exposanten op de Precisiebeurs over twee weken.

 

Aluminium is tot nog toe een moeilijk materiaal om fotochemisch te etsen. Het bewerken ervan gaat langzaam, is slecht controleerbaar en inefficient als je gaat etsen met traditionele chemie. Daarom wordt vaak gekozen voor het bewerken van aluminium componenten met bijvoorbeeld pons- of lasertechnologie, ondanks de nadelen. Het ene is duur vanwege het gereedschap; het andere zorgt voor warmte en spanningen in het materiaal. Bovendien heb je na het ponsen dikwijls nog bramen aan de randen en is nabewerking voor zeer nauwkeurige delen noodzakelijk.

Beter controleerbaar
ACE heeft nu samen met een Britse universiteit Aluminium Compliant molecular Etching ontwikkeld (ACmE). Het is vooral de nieuwe chemie die ervoor zorgt dat je nu het aluminium wel op een efficiente en nauwkeurige manier fotochemisch kunt etsen. ACE zegt dat deze bewerking sneller, veiliger en beter controleerbaar is. Hiermee produceert men kwalitatief hoogwaardige delen, die met conventionele etstechnieken niet te maken zijn. “Dit is een perfect voorbeeld hoe bedrijven nauw samenwerken met de academische wereld waardoor we ‘black art’ (een mysterieuze vaardigheid die lastig onder de knie te krijgen is, red.) hebben kunnen omzetten in wetenschap”, zegt Ian Whateley, directeur van ACE.

Advanced Chemical Etching is in de Benelux gevestigd in Lommel (B) bij Cumatrix. Op 28 en 29 november neemt ACE deel aan de Precisiebeurs in Veldhoven.

 

Pin It on Pinterest