Gibas toonde op de Metavak de Nakamura-Tome NTY3-250, een multitaskingmachine met 3 turrets met in totaal 12 assen. Op de machine werd eveneens het nieuwe foutdiagnosesysteem getoond. En als spanopname gebruikte Gibas de carbon opname van Hainbuch.

 

Liefst 12 CNC-assen telt de Nakamura-Tome machine. Alle drie de turrets beschikken namelijk over een eigen Y-as. Daarnaast zijn er nog twee volwaardige spindels in deze machine. En om het verhaal compleet te maken is in de machine een robotarm geïntegreerd die de stukken uitneemt en op een afvoerband legt. “Typisch een machine om in combinatie met een stangenlader grote series onbemand te draaien”, zegt Erik Schuttert, application engineer bij Gibas. De drie turrets zorgen al gauw voor een halvering van de productietijd.

Bij een foutmelding wordt meteen het beeld meegegeven van waar de fout zit en wat eventueel de oplossing is.

96 gereedschappen
Nakamura-Tome heeft deze machine ontwikkeld als grotere uitvoering van de Super NTY3. De toevoeging 250 geeft al aan dat de machine groter is. De spindelafstand bedraagt nu 1200 mm (in plaats van 820 mm) en de Y-as van elke turret is verplaatsbaar over 112 mm (in plaats van 61 of 51 mm bij de kleinere machine). De spindels zijn er met een doorlaat van 65 en 71 mm, maximale draailengte bedraagt 905,5 mm. De machine leent zich echter vooral voor het in grote series produceren van kleinere onderdelen. Elke turret heeft namelijk 24 gereedschapposities, doordat op één vlak twee gereedschappen geplaatst kunnen worden. In totaliteit kunnen er feitelijk 96 gereedschappen in de machine, omdat op de onderste turret tools kunnen worden gebruikt om zowel links als rechts te bewerken. Eigenlijk praat je bij deze turret dus over 48 gereedschappen.

Foutdiagnose met beeld
De machine die Gibas op de Metavak in Gorinchem toonde is voorzien van het nieuwe message guidance. Zodra de besturing een storing of een fout detecteert, wordt op het scherm met foto’s aangegeven wat de fout is en hoe de bediener deze kan oplossen. Dit beeld is ook via message guidance op te vragen van vroegere meldingen. Bij een geopende deur bijvoorbeeld, staat links de foto van de geopende deur, rechts de foto van de gesloten deur. Nakamura-Tome speelt hiermee duidelijk in op de trend dat dat bedrijven die manarm verspanen vaak minder ervaren medewerkers meerdere machines te laten bewaken.

Deze spanopname weegt veel minder doordat geen staal maar CFK is gebruikt.

Carbon spangereedschap
Een andere noviteit op de machine was het gebruik van een Topplus carbon spanopname, een nieuwe ontwikkeling van Hainbuch. In plaats van deze uit staal te maken, gebruikt Hainbuch CFK, koolstofvezel versterkte kunststof. Het verschil is: 18,6 kilo voor de stalen uitvoering, 7,6 voor de CFK-uitvoering. Dat resulteert in een hogere versnelling en vertraging van de machine, lagere stroomkosten, minder belasting van de spindelllagers en een hogere stijfheid en dus nauwkeurigheid. Hainbuch levert zowel voor frees- als draaibanken carbon opnamen.

Meer informatie

Gibas
Nakamura-Tome
Bis Specials (Hainbuch dealer)

Pin It on Pinterest